Nytt ERC-stipend til UiB-forsker

Publisert:12. februar 2015Oppdatert:12. februar 2015, 15:11
ribbemaneten_foto_bruno_vellutini
Ribbemaneten. Foto Bruno Vellutini/UiB.

Noe på overtid, men verdt å vente på. Andreas H. Hejnol fra Sars internasjonale senter for marin molekylærbiologi har krøpet gjennom nåløyet for et Consolidator Grant.

Andreas H. Hejnol er den andre i denne ERC-runden som får stipendet på 2 millioner euro (17 millioner kroner) på UiB 

Lykkes med sin andre søknad
– Jeg har allerede feiret. Både privat og faglig. Om det blir flere feiringer, får vi se, sier Hejnol, som fikk den gode nyheten på overtid, torsdag i forrige uke. Utdelingen fra det europeiske forskningsrådet har vært flere uker forsinket.

Ventingen gjorde ham ikke mindre nervøs. Det er andre gang Hejnol søker. Forrige år på samme tid fikk han avslag, etter å ha kommet til finalen, med et personlig intervju i Brussel. 

Studerer de eldste genene
Hejnol leder forskningsgruppen Comparative Developmental Biology of Animals og rakk akkurat å bli UiB-forsker, etter at Sarssenteret fra nyttår ble en del av Universitetet i Bergen.

<< Med EU-stipendet skal Hejnol blant annet finne ut hvordan menneskets muskler, blodkar og nyrer oppsto ved å studere dyrefoster til dyr som slimormer, pølseormer, hjuldyr og flatormer. Dette er dyr med svært enkle celleformer, hvor det er mulig å finne de eldste genene som kan gi svar på fortidens evolusjon i havet. Disse såkalte mesoderm-cellene, som Hejnol er interessert i, gir opphav til organer som muskler og nyrer. Cellene er til stede hos de fleste dyr, inkludert mennesket >>, ifølge en pressemelding 

Forskerne skal forsøke å rekonstruere de tidlige utviklingstrekkene til disse cellene. Bergensmiljøet vil samarbeide med blant andre Stanford i USA og Universitetet i Wien. Ny teknologi innen mikroskopi, biologiske datasystemer og genteknologi vil bli tatt i bruk.

Hejnol vil starte rekrutteringen av dyktige forskere så snart som mulig. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed