Lihkku beivviin! (Gratulerer med dagen!)

Publisert:6. februar 2015Oppdatert:9. februar 2015, 10:22
Kjell Bernstrøm flagger for Ellen Ingeborg Hætta og andre samer på UiB. Endelig har universitetet også fått et samiske flagg.

- Du kan ikke vente at ting skal gå av seg selv, sier Ellen Ingeborg Hætta. Men på oppfordring har UiB nå skaffet seg sitt eget, samiske flagg, som kan brukes på nasjonaldagen.

Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm er synlig fornøyd over universitetets siste anskaffelse: Et samisk flagg som stolt kan heises utenfor Muséplass 1 på samenes nasjonaldag, 6. februar. 

– Dette heiste vi tidlig i dag, forteller universitetsdirektøren. 

Det er første gang det samiske flagget blir brukt av UiB, men heretter kan vi vente å se det i alle fall én dag i året. 

– Det var sporty av Bernstrøm å skaffe flagg, sier Hætta, som selv har pyntet seg med brosje og et lite samisk flagg i dag. 

Også prorektor Anne Lise Fimreite har engasjert seg for at UiB skal flagge 6. februar, etter at flaggstengene sto nakne for noen år siden. 

– Hadde jeg visst at jeg skulle fotograferes hadde jeg selvsagt stilt i full drakt, sier Hætta til På Høyden. 

Og etter nok en høytidsstemt arbeidsdag på UiB blir det middag i regi av Bergen sameforening for Hætta. Finnbiff og moltekrem er det opplagte menyvalget for dagen, og deretter blir det visning av filmen Joikefeber på Litteraturhuset. 

Det finnes ikke tall for hvor mange samer som bor i Bergen, ei heller hvor mange som jobber eller studerer på universitetet. 

– Jeg tror ikke det er så mange samiske ansatte ved UiB, men det er nok en del studenter, sier Hætta, som selv er rådgiver hos økonomiavdelingen. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed