Tidenes julegave

Publisert:23. desember 2014Oppdatert:23. desember 2014, 13:03
Tiårsjubileet til BFS, Bergens forskningsstiftelse. Dag Rune Olsen og Trond Mohn er fortryllet av studentkoret Sirenene

Trond Mohn gir julegave til Bergens forskningsstiftelse: Én milliard kroner. – Forskning er viktig å støtte for meg. Jeg får en følelse av at verden går litt fremover, og har et perspektiv utover min levetid her på jorden.

Dette plasserer UiB i en helt unik posisjon i Norge, sier forretningsfører for BFS, Kåre Rommetveit. 

BFS, gjennom pengene fra både Mohn og Jebsenfondet, er uten sammenligning det største private fondet i sitt slag i landet.

– Nå gjelder det å se om UiB gjør seg fortjent til denne posisjonen, sier Rommetveit. Han Rommetveit har visst om gaven en stund, men beslutningen om tidspunktet for offentliggjøringen er Mohn-familiens.

I kjølvannet av ny UiB-avtale
UiB og Bergen forskningsstiftelse undertegnet en ny samarbeidsavtale for få uker siden.  Det er nå ti år siden stiftelsen gav bort de aller første forskerstipendene. Mohn-stiftelsen har gitt bort til sammen 350 millioner kroner siden. Kapitalen i BFS øker med Mohns siste milliardgave fra 1,4 til 2,4 milliarder kroner. Ny avtale om rekruttering til UiB, gjennom stiftelsen, utfordrer universitetet til elitesatsing ved å peke ut maks tre miljøer som mottakere av ekstra midler.

– Vi deler ut avkastningen hvert år, og en milliard ekstra gir helt nye muligheter. Vi vil fortsette med rekrutteringstiltakene, og justere andre aktiviteter etter rådene fra evalueringen av BFS som vi har nylig gjennomført, sier forretningsføreren.

Meget fornøyd Mohn
Trond Mohn selv er usedvanlig fornøyd med hvordan pengene er blitt brukt i Bergens forskningsstiftelse.

– De har vært har usedvanlig flinke. Vi har fått unge forskere som har etablert flotte team rundt seg, og som vi vil få glede av i mange år fremover.

Etter en vanskelig tid, har samarbeidet fått en ny giv med ny rektor.

– Fornedrelsens tid er forbi, gjentar Mohn. – Det er jeg en av de få som tør å si.  

Gaven kommer, som før, uten bindinger, selv om Mohn har sine preferanser. – Helse opptar meg, særlig for barn og unge med hele livet foran seg.  

Kan komme nye programmer
Mer penger gir også muligheter for å utvikle nye programmer, lover Rommetveit.

BSF har programmer som er helt åpne hva gjelder fagfelt. Men noen er flinkere til å kjenne sin besøkelsestid enn andre. Rommetveit skulle gjerne sett flere søknader fra HF og SV-miljøene.

– Jeg håper at dette øker deres oppmerksomhet mot stiftelsens aktiviteter.

Dette er en gave fra ikke bare Trond Mohn, men familien, understreker Rommetveit.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed