Inviterer inntil tre miljøer til millionstøtte

Publisert:18. november 2014Oppdatert:18. november 2014, 13:27
Kåre Rommetveit og Dag Rune Olsen signerer BFS-avtale
Endelig ny avtale på plass mellom nyfusjonerte BFS (Kåre Rommetveit) og UiB (Dag Rune Olsen).

Bergens forskningsstiftelse (BFS) markerer 10-årsjubileum med ny UiB-avtale og en invitasjon til å matche regjeringens elitesatsing med ytterligere penger til inntil tre sterke Bergens-miljøer.

Ti år er gått siden BFS gav millionstøtte til de første forskertalentene.

Siden har Mohn-stiftelsen gitt 350 millioner kroner til universitetet. I dag signerte rektor Dag Rune Olsen og BFSs Kåre Rommetveit ny avtale etter at tre forskningsstiftelser ble til én ved nyttår

Tid for spissing
– Timingen for denne avtalen er meget bra, mente rektor.

Etter Mosers Nobelpris denne høsten har det haglet med forslag til elitesatsinger innenfor forskningen i Norge - senest med regjeringens forslag til 70 friske millioner kroner til dedikert eksellenseutvikling på breddeuniversitetene.

– Hvordan kan vi koble denne muligheten sammen med BFS, sa tidligere universitetsdirektør Kåre Rommetveit, nå forretningsfører for Bergen forskningsstiftelse.

Eliteutfordrer rektoratet
Stiftelsen utfordrer nå UiB til å sette handling bak ord, og velge ut maks tre miljøer det ønsker å satse ekstra mye på. I så fall vil Rommetveit og BFS gå inn i reelle samtaler om å gi miljøene det de trenger for å løftes opp ytterligere flere hakk.

BFS er bygget på eliteutvikling. Stiftelsen er villig til å legge ytterligere millioner på bordet, i tillegg til de to til tre stipendene som årlig tildeles gjennom rekrutteringsprogrammet.

Disse miljøene må allerede ha bevist seg som sterke i internasjonal konkurranse, og kan sees på som en forlengelse av <<high risk, high reward>>-satsingen på de unge forskertalentene.

Universitetsledelsen hadde nylig årets Nils Klim-vinner og lingvist Terje Lohndal på besøk – et av NTNUs stjerneskudd. Også Rommetveit skjeler til NTNUs Stjerneprogram - hvor 17 unge talenter er plukket ut.

– Modellen er hentet fra Bergen og BFS, mener han.

NTNU-rektor Gunnar Bovim er hentet inn som styremedlem i BFS.

BSF skal evalueres
Nå skal originalmodellen under lupen. 10-årsevalueringen skal se på hvordan stiftelser og universiteter i inn- og utland best innretter seg for å få fram stjerneskuddene.

Ett av kjernespørsmålene er hvordan universitetene følger opp talentene, etter at den tre- og fireårige avtalen med BFS har løpt ut. Regelen har vært at universitetet forplikter seg til å ansatte forskerne fast, så fremt de kan dokumentere professorkompetanse etter stipendperioden.

Dette punktet medførte en stopp i stipendene, da UiB sa opp avtalen i 2011. Senere ble ordningen tatt opp igjen, men uten en sentral avtale. 

Nå er en ny forskrift for innstegsstillinger på høring. Den nye forskriften skal kunne sørge for en fast prosedyre for ansettelse uten kunngjøring i stedet for unntaksparagrafen om kalling, som har vært brukt hittil.

Så langt har BFS finansiert 22 rekrutter. 10-11 er i dag professorer, i følge Rommetveit, mens andre har valgt å fortsette karrieren i utlandet.

Private penger viktigere
– Det er helt sentralt å rekruttere utenfor regionen, sa rektor.

For å komme i betraktning for et ERC Grant, bør forskeren ha resultater fra flere enn én institusjon. Rekruttering fra utenfor regionen og utenfor landet, blir viktigere. Å lykkes i det europeiske forskningsrådet er en håndfast bekreftelse på at man spiller i internasjonal toppklasse.

Eksternfinansiering av forskning og forskere er et stadig viktigere fokusområde, også i norsk forskning. Det er private penger som står for mye av spissingen. Sverige har et egen fond for <<kjøp>> av utenlandske stjerneforskere, og Danmark har tunge, private fond i Møller, Carlsberg og Mærsk, som årlig bidrar til dansk forskning med tre milliarder kroner, med uvurderlig betydning for eksellense. På Høyden kommer med egen sak om <<det danske under>>.

Etter fondsfusjonen ved nyttår forvalter BFS 1,2 milliarder kroner. Tilsammen finnes det 2,4 milliarder kroner bundet opp i fond dedikert til forskning i Bergen, ifølge Rommetveit.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed