Låste seg inne og gråt da hun fikk beskjeden

Publisert:6. oktober 2014Oppdatert:6. oktober 2014, 14:58
May-Britt og Edvard Moser har fått Nobelprisen for fysiologi og medisin. Foto: Kristoffer Furberg

Nobelprisvinner May-Britt Moser låste seg inne på kontoret og begynte å gråte da Det svenske nobelinstituttet ringte.

Edvard og May-Britt Moser er henholdsvis nestleder og leder ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU. De har mottatt en rekke priser for sitt arbeid med gridceller siden gjennombruddet.

Nå kommer altså den høyst hengende prisen av dem alle.

Det var May-Britt Moser som først fikk beskjeden.

– Jeg tenkte hmm, det nummeret kjenner jeg ikke igjen. Hvem er det? Og så hørte jeg at det var Göran K. Hansson (svensk nobelsekretær) og tenkte «help!», sier Moser.

Så låste hun seg inne på kontoret og begynte å gråte, forteller hun til nyhetsbyrået TT.

– Største i NTNUs historie
– Dette er den største utmerkelsen i NTNUs historie. Det er helt fantastisk, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til UA.

Han har vanskelig for å sette ord på tankene like etter å ha fått vite at Moser-paret er tildelt Nobelprisen.

– Det er ikke overraskende at de får prisen, men det er overraskende at de får den nå. De er fortsatt veldig unge forskere, sier han.

UA får snakket med Bovim i mellom et utall av telefoner fra pressen.

– Nå går det helt i ett her. Dette kommer til å gi enormt med interesse for Kavliinstituttet, men også for NTNU, sier han.

– Hva føler du nå?

– Jeg har alle de positive følelsene det går an å tenke seg, sier Bovim.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse for et langsiktig arbeid som NTNU har vært med på å backe opp over lang tid, følger han opp.

 

Mye av forskningen ved Moser-laben dreier seg rundt gridceller. Rottene får operert inn måleutstyr i hjernen, men ser ikke ut til å plages voldsomt av dette. Ifølge Moser-paret er dyrenes velferd svært viktig for å få god forskning. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Mye av forskningen ved Moser-laben dreier seg rundt gridceller. Rottene får operert inn måleutstyr i hjernen, men ser ikke ut til å plages voldsomt av dette. Ifølge Moser-paret er dyrenes velferd svært viktig for å få god forskning. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Statsministeren: - Fantastisk
– Dette endrer NTNUs posisjon for all fremtid. Vi vil aldri bli det samme igjen, sier dekan Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet til UA.

– Edvard Moser på flyet til München - håper piloten varsler, skrev Slørdahl på Twitter like etter at tildelingen ble offentliggjort.

– Fantastisk! Gratulerer med Nobelprisen, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Hun følger opp med at dette er en inspirasjon til norske forskere og ikke minst til pasienter.

Arbeidet med de såkalte gittercellene/gridcellene begynte i laboratoriet i 2002 og etter gjennombruddet har Moser-paret fått stjernestatus som forskere verdenstoppen.

Deler pris med mentor
Edvard og May-Britt Moser er henholdsvis nestleder og leder ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU. De har mottatt en rekke priser for sitt arbeid med gridceller siden gjennombruddet.

Moser-paret mottar Nobelprisen sammen med John O`Keefe.

I 1971 oppdaget O`Keefe at bestemte nerveceller i hippokampus reagerer på konkrete steder Mens han undersøkte nervecellene til rotter, så han på hvordan de flyttet fra et sted til et annet, og oppdaget at hvert sted ble loggført av sine egne unike sett av nerveceller i CA1-regionen i hippokampus, noe som tydet på at cellene dannet et virtuelt kart over dyrets plassering.

I 1996 overførte Dr O`Keefe mye av denne kunnskapen til Edvard og May-Britt Moser, som deres mentor. I 2005, oppdaget Moser-gruppen celler i entorhinal cortex-regionen i rottehjerner, som fungerer som et navigasjonssystem. Disse gridcellene er ansvarlig for at dyrene vet hvor de er, hvor de har vært og hvor de skal. Gridceller er senere påvist i en rekke dyrearter, og også i mennesker.

Statsministeren lot seg fascinere av labrotta da hun var på besøk på Kavlisenteret tidligere i år, mens rotta lot seg fascinere av kameraet. I bakgrunn er NTNU-rektor Gunnar Bovim og Edvard Moser (t.v.). (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statsministeren lot seg fascinere av labrotta da hun var på besøk på Kavlisenteret tidligere i år, mens rotta lot seg fascinere av kameraet. I bakgrunn er NTNU-rektor Gunnar Bovim og Edvard Moser (t.v.).

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed