Her er Reigstads råd for å takle rusmisbrukere

Publisert:22. august 2014Oppdatert:22. august 2014, 06:05
Tore Reigstad ser fram til stengingen av Nygårdsparken, men ber universitetsansatte om å forberede seg på flere rusmisbrukere i andre områder.

– Vi anbefaler ikke folk å bortvise rusmisbrukere selv, for vi vet aldri hvilken tilstand de er i, sier Tore Reigstad.

Mandag vil folk fra kommunen begynne å gjerde inn den øvre delen av Nygårdsparken, og Flagghaugen og Langedammen blir utilgjengelig. Hovedveien gjennom parken blir fortsatt åpen, mens veien ned til Hulen og Olaf Ryes vei blir stengt for oppgradering (se kart).

Venter flytting
Resultatet kan bli at rusmiljøet flytter seg til andre deler av parken, eller at misbrukere og langere trekker til nye områder.

– Jeg tror miljøet vil flytte seg litt ned fra Nygårdshøyden, og at vi kan få ansamlinger ved bygg som ligger ved Nygårdsgaten og Håkonsgaten, sier Reigstad.

Området rundt Realfagsbygget er også utsatt, og nedre del av parken mot bybanen og Gamle Nygårdsbro.

– Det kan bli en del flere synlige rusmisbrukere. Jeg tror ikke at de trekker helt vekk i første omgang. Dette er et sentrumsnært problem, og det er litt tidlig å si hvordan erfaringene med MO-sentrene er, sier Reigstad.

Toalett, små rom og steder man kan oppholde seg uforstyrret vil være utsatt. Derfor er det også satt opp kortlesere på de fleste toalett som er tilgjengelig for utenforstående.

Her er Reigstads råd til UiB-ansatte:

* Meld fra til vekter på 55 58 80 81 dersom du møter misbrukere på steder de ikke skal være.

* Hvis det skjer noe alvorlig eller kriminelt, ring også politiet på 112.

* Ikke bortvis folk selv. Dette gjelder særlig misbrukere som oppfører seg utagerende.

* Ikke provoser misbrukerne, snakk normalt til dem, og prøv å hjelpe.

* Ring ambulanse og gi førstehjelp om det trengs.

* Rusmisbrukere er mennesker i en vanskelig situasjon, og de fleste er greie og høflige. Behandle dem med respekt!

UiB har leid inn ekstra vektere til de første ukene med stengt park, og vil hele tiden vurdere hvilke tiltak som trengs.

– Vi er glade for å få flest mulig innspill fra de som bruker byggene. Problemet har vært at folk kjøper seg stoff i parken, og så må de finne seg et rom for å innta dette, sier Reigstad.

Likevel har det vært få overdoser i universitetets bygg. Det eneste mulige overdosedødsfallet Reigstad kjenner til var en kvinne som ble funnet i Muséhagen i sommer.

Vil ta tid
Mange er skeptiske til stengningen av Nygårdsparken, og tror at tilbudet med MO-sentre ikke vil være godt nok. Sentrene har blant annet ikke sprøyterom av politiske grunner.

– Men på lang sikt har jeg tro på dette, og på jobben helsevesenet gjør, blant annet ved å dele ut overdosespray blant misbrukerne. Men jeg er litt tvilende til om de klarer å knekke salgsapparatet. Det handler jo også om rettsvesenet vårt. Vi er på rett vei, men ting tar tid. Og så spørs det om det finnes politisk vilje til å gjøre enda mer for rusmisbrukerne. Forebygging i alle ledd for å stanse rekruttering er viktig, sier Reigstad.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed