Erna fikk iraner-underskrifter

Publisert:21. august 2014Oppdatert:21. august 2014, 11:30
Politisk rådgiver Rolf Erik Tveten (t.h.) ved Statsminiterens kontor sier til UA at de er godt informert om iranersaken. Han mottok nesten 13 000 underskrifter fra Hamideh Kaffash (t.v) og Milad Kazemihatami i går.

Erna Solbergs taleskriver, Rolf Erik Tveten, mottok onsdag nesten 13 000 protestunderskrifter mot diskriminering av iranere og ble selv stanset i sikkerhetskontrollen.

Nesten 13 000 personer har gitt sin signatur til underskriftskampanjen mot diskriminering av iranere. Den mest profilerte av dem er den verdenskjente forskeren Noam Chomsky, skriver Universitetsavisa

Fire pappesker med underskrifter
Hamideh Kaffash, Milad Kazemihatami, Pedram Mireftekhari og Hossein Rostam Zadeh bar hver sin kasse med underskrifter langs Skippergata og til forgården ved statsministerens kontor onsdag formiddag. To av dem skulle til Statsministerens kontor, og to til Stortinget.

Kaffash er stipendiat ved NTNU, og har nylig fått avslag i ankesaken etter at hun først fikk avslag på opphold i Norge.

Kazemihatami venter på svar i sin ankesak, mens tidligere NTNU-student Mireftekhari har oppholdstilltalelse. Rostam Zadeh kom til Norge for 27 år siden som politisk flyktning. De to sistnevnte var med som støttespillere da underskriftene ble overlevert.

Kaffash, som har frontet iranske studenter og stipendiaters kamp mot de de mener er diskriminering fra norske myndigheters side, forteller til UA at mange av underskriftene kommer fra USA.

Møtte politisk rådgiver
Statsminister Erna Solbergs taleskriver, tidligere NTNU-student Rolf Erik Tveten, er politisk rådgiver ved Statsministerens kontor og møtte de fire iranerne i forgården utenfor kontoret klokken 12 i går. Der redegjorde Kaffash og Kazemihatami for situasjonen for rekken av iranske studenter og stipendiater som har fått avslag på sine søknader om oppholdstillatelse.

-- Vi vil bare fortsette studiene våre. Vi driver ikke med sensitiv teknologi, sa Kaffash.

Kazemihatami har en mastergrad fra NTNU og har jobbet et år i oljeindustrien. I juni fikk han avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Nå venter han på svar på anken.

– Jeg ønsker å jobbe i Norge og gi noe tilbake til det norske samfunnet som har gitt meg utdannelsen min, sier han på norsk til UA.

– Mye engasjement
Tveten lyttet nøye til iranernes redegjørelse og takket for underskriftene.

– Dette er en sak med mye engasjement. Jeg vil gi underskriftene til statsministeren, sa han før han forsøkte å få med seg de to kassene inn i statsministerbygningen. Han fikk beskjed av sikkerhetskontrollen om at de måtte skannes før han fikk dem med seg inn.

Departementenes ansvar
Den politiske rådgiveren sier til UA at Statsministerens kontor er godt informert om iranersaken.

– Men ansvaret for enkeltsaker ligger hos de forskjellige departementene, sier en relativt ordknapp Tveten.

Han sier også at han selv kjenner saken godt, men at han ikke kan uttale seg i detalj om den politiske behandlingen.

– Jeg håper dette fører til noe, sier Kaffash til UA etter møtet med Tveten.

– Tror du dette vil hjelpe din sak?

– Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg gjør ikke dette for meg, men for alle iranerne som ønsker å studere i Norge. Jeg vet ikke om jeg er i Iran om én uke eller ikkesier hun.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed