Innovest-saken til forliksrådet

Publisert:31. juli 2014Oppdatert:31. juli 2014, 15:07
Amund Gulsvik og Per Bakke, begge professorer ved lungeavdelingen ved Institutt for indremedisin har fått anerkjennelse for sin forskning på de genetiske forklaringene på lungesykdommen kols. De har fått penger fra legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline som har vært utbetalt via Innovest. Arkivfoto: Gudryn Sylte

Lungeforskerne Amund Gulsvik og Per Bakke må møte i forliksrådet og svare for hvordan de har forvaltet millioner fra Innovests kontoer.

Innovest ble opprettet for å drive kliniske studier finansiert fra legemiddelindustrien. Hovedvirksomheten var prosjekter som verken passet inn på Haukeland eller hos universitetet.

I Innovest har forskerne kunnet ta ut midler til forskning, og det har også vært mulig å ta ut midler som lønn. En rapport fra revisorfirmaet Deloitte fra desember 2012 viser at penger fra Helse Bergen er blitt flyttet over til Innovest AS, og dermed har forsvunnet fra regnskapet til helseforetaket.

Instituttleder anklaget for mulig underslag
Nå må to forskere møte i forliksrådet, skriver BT. Per Bakke er anmeldt av Helse Bergen for et mulig underslag. Påstanden er at han har mottatt 3,38 millioner kroner i lønn under et studieopphold ved Harvard i USA. Han har søkt om permisjon fra stillingen som instituttleder ved Klinisk institutt 2 mens han er under politietterforskning.

Ifølge BT hevder Helse Bergen at Bakke har kamuflert overføringer fra forskerkontoen som prosjektkostnader. Han er også beskyldt for å ha skrevet fiktive timelister og for å ta ut lønn som ikke var klarert med Helse Bergen.

Den pensjonerte lungeforskeren Amund Gulsvik må også møte i forliksrådet. Han er klaget inn av både UiB og av Helse Bergen, og vil i forliksrådet møte et krav om å betale tilbake 4,1 millioner kroner.

Innovest ble tidligere ledet av Arne Godal. Ifølge forliksklagen holdes Arne Godal ansvarlig for å ha påført UiB og Helse Bergen milliontap «som følge av svikt og forsømmelse» fra Godals side, melder BT.

Staten trakk seg i 2012
I begynnelsen av 2012 fikk Helse Bergen pålegg av Helse- og omsorgsdepartementet om å overføre statens bidrag til helseforskningen fra Innovest til Helse Bergen. Selskapets rutiner har flere ganger blitt kritisert i granskingsrapporter av Helse Bergen og UiB, uten at styret reagerte. Ifølge en uttalelse fra UiBs advokatfirma Simonsen Vogt Wiig vurderer de det dithen at også styremedlemmene i Innovest kan ha hatt et juridisk ansvar for uryddighetene.

Fra 2004 til 2013 var Stener Kvinsland styreleder i Innovest. Kristen Haugland satt som nestleder i styret fra 2008 til 2013.

Stengte banken før sommeren
Over 500 forskere har hatt forskerkonto i Innovest. Den 16. juni i år stengte banken. Da ble 50 millioner kroner fordelt på 350 kontoer overført fra Innovest til Helse Bergen og UiB, i påvente av at Innovests framtid blir avgjort.

– Det har blitt en tradisjon at når kliniske prosjekter er sluttført er pengene blitt privatisert, sa fungerende universitetsdirektør Kjell Bernstrøm til På Høyden da saken ble behandlet i universitetsstyret før sommeren.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed