Chomsky-protest mot norsk spionfilter

Publisert:28. juli 2014Oppdatert:28. juli 2014, 11:39
Foto: Youtube

- Norske myndigheters beslutning om å diskriminere iranske studenter og hindre deres utdanningsbestrebelser er fullstendig urettferdig og uakseptabel. Jeg forventer at beslutningen vil bli omgjort. Den akademiske superstjernen Noam Chomsky er ikke nådig mot det akademiske spionfilteret i Norge.

Lingvistikkprofessoren ved MIT, Noam Chomsky, anbefaler iranske studenter i Norge å fortelle opinionen om hva som skjer i denne videoen som sirkulerer på Youtube.

Iransk protestaksjon
Iranere har allerede igangsatt en kampanje under forkortelsen SEDAI (Stop Education Discrimination Against Iranians). Professor Chomsky er blant akademikerne som har signert et protestbrev til norske myndigheter.

Iranere og sympatisører arrangerte i juni protester på norske campuser, inklusiv på Muséplass i Bergen.

– Jeg har vært bekymret for at også jeg kunne bli utvist fra Norge. Biologi er ett av de fagene som har vært under lupen, sa den iranske doktorgradskandidaten Shaba til På Høyden før sommeren.

Bekymret for sensitiv teknologi
Iranernes protester mot å ikke få studere på norske universiteter og høyskoler, har ikke vekket den store debatten i norske medier eller samfunnsliv, ei heller blant ansatte på norske campuser. 

Men UiBs jusprofessor Jan Fridthjof Bernt har reagert på norske myndigheters praksis i håndteringen av det akademiske filteret.

– Hele universitetets idé er at vår kunnskap og vår undervisning skal være åpent tilgjengelig for andre, sa Bernt

En rekke iranske studenter har blitt nektet opphold på bakgrunn av Norges forpliktelser overfor FNs sanksjoner mot Iran. Lov om eksportkontroll og utlendingsforskriften forbyr overføring av sensitiv teknologi og kunnskap som kan brukes til utvikling av masseødeleggelsesvåpen og -leveringssystemer.

Flere iranske doktorgrads- og masterstudenter ved NTNU og UiS fikk denne våren avslag om opphold. PST sender anbefalinger til UDI på iranske søkere. PSTs egne tall viser imidlertid at færre enn én av fem iranske studenter - omkring 60 av 350 navn, fikk avslag i fjoråret.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed