Tre blir én forskningskjempe

Publisert:23. desember 2013Oppdatert:23. desember 2013, 10:28
Det er nye tider i forholdet mellom BFS og UiB. Kåre Rommetveit og Dag Rune Olsen gikk sammen til tapasbufféen da BFS inviterte til førjulstreff i forrige uke. Fra nyttår blir tre stiftelser én.

De tre Trond Mohn-fondene som gir penger til forskning ved UiB blir fra nyttår samlet til ett. Med en kapital på 1,35 milliarder kroner blir det Norges største forskningsstilftelse av sitt slag.

– Vi har behov for å lage en mer robust konstruksjon rundt oss. Det gjelder blant annet habilitetsproblemer ved tildelinger. Vi trenger mer formelle prosedyrer som skiller oss fra institusjonene, sa forretningsfører Kåre Rommetveit under BFS og BMFS førjulsmarkering i forrige uke.

Størst i sitt slag
–Fra nyttår blir derfor tre stiftelser til én: Rent praktisk blir Frank Mohns stiftelse og Bergens Forskningsstiftelse fusjonert inn i Bergens Medisinske Forskningsstiftelse. Deretter blir navnet endret til Bergens Forskningsstiftelse.

Nye  BFS ligger an til å bli Norges sjuende største stiftelse målt i egenkapital, mens Extrastiftelsen som eies av Norsk Tipping fortsatt vil være den største når det gjelder utdelte midler. I 2013 har Extrastiftelsen delt ut 230 millioner kroner, og 80 av disse har gått til forskning. Men nye BFS har som formål å dele ut penger til Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus, og uovertruffen på dette feltet.

Tverrdisiplinær
Ved siste tildeling av rekrutteringsstipend fra BFS var det bare forskere fra Mof og mat.nat. som fikk penger, og flere fakultet sendte ikke inn søknad overhodet. Men Kåre Rommetveit kan berolige forskere som måtte frykte at det blir enda vanskeligere å nå opp for HF- og SV-fag i den nye stiftelsen:

– Den nye stiftelsen blir mer tverrdisiplinær, og dermed mer åpen, forsikrer Rommetveit.

Han varsler og en liten justering av tildelingskriteriene, som hittil har vektet faglig kvalitet svært tungt.

– Kvalitet men òg personlige egenskaper vil bli vektlagt. Og vi vil fremdeles satse på større program, lover Rommetveit.

I perioden 2004 til 2013 har UiB og Haukeland universitetsjukehus mottatt 308 millioner kroner fra stiftelsene, og i 2013 er det vedtatt tildelinger for 47 millioner kroner.

Tunge partikler
250 av millionene BFS disponerer er øremerket partikkelterapi innenfor kreftomsorg, som det er vedtatt å opprette tre senter for, derav ett i Bergen. Partikkelterapi er dessuten et område rektor Dag Rune Olsen kjenner svært godt fra sin egen forskning på medisinsk fysikk.

– Partikkelterapi er etablert i rundt 20 land, og 60 til 80 000 pasienter har fått behandlingen, forteller Olsen.

Den vanligste formen er protonterapi, der protoner blir sendt inn i kroppen, i stedet for ioniserende stråling, som blir brukt i kreftbehandling i dag. Protonpartikler utløser energien sin på et mer konsentrert område, slik at stråleskadene på det omkringliggende vevet blir mindre med samme stråledose. Men et problem med partikkelterapi er at det er forsket lite på effektene, sammenlignet med andre behandlingsformer.

– Hvis vi skal få til et lite kvantesprang på dette feltet må vi derfor få til et helt annet samarbeid mellom forskning på teknologi, molekylærbiologi og klinisk bruk, sier Olsen.

Olav Mella, avdelingsdirektør for kreftavdelingen i Helse Bergen, mener det er grunn til å planlegge partikkelterapi med bruk av karbonkjerner òg, ikke bare protoner.

– I Japan har de utviklet slik terapi i det stille. Der viser resultatene at de kan ha 50 prosent lokal kontroll over enkelte typer kreftsvulster etter fem år, mens vi kanskje har 1 til 2 prosent. For noen svulster vil partikkelterapi være et kvantesprang, tror Mella.

Fornedrelsestiden
Også UiBs nye rektor, Dag Rune Olsen, deltok på arrangementet til stiftelsen, der tidligere universitetsdirektør Kåre Rommetveit leder forvaltningen av penger Trond Mohn har gitt til forskningen.

Mens temperaturen i forholdet mellom Rommetveit og Mohn på den ene siden og det forrige rektoratet på den andre siden tilsynelatende har ligget nær det absolutte nullpunkt, er det nå nye tider i samarbeidet. BFS-leder Rommetveit har igjen fått knytte seg til UiBs telefonsystem, og har fått direktenummer med fem siffer. Og Trond Mohn legger ikke skjul på at han står klar med penger når UiB har bestemt seg for i hvilken retning de vil gå.

Da Trond Mohn takket Petter Bjørstad og Ole Bjørn Tysnes for innsatsen som styreledere for henholdsvis BFS og BMFS var det med tydelig snert til Sigmund Grønmo:

– I universitetets fornedrelsestid har det vært godt å ha dere ved roret!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed