Ny direktør på Bjerknessenteret

Publisert:18. desember 2013Oppdatert:19. desember 2013, 08:27
Når arbeidsåret starter igjen i januar, er det Tore Furevik som skal lede klimaforskerne ved Bjerknessenteret. Foto: Ida Bergstrøm

Eystein Jansen går av etter tretten år som leder for Bjerknessenteret.

Eystein Jansen går av som leder av Bjerknessenteret. Foto: Ida Bergstrøm
Tore Furevik slutter som nestleder, og blir Bjerknessenterets nye leder. Foto: Gudrun Sylte

Fra årsskiftet tar professor og oseanograf Tore Furevik over som direktør for Bjerknessenteret. Professor Eystein Jansen har ledet senteret siden etableringen i 2000, men ønsker nå å gå av.

– Det har vært klart en stund, og det er ingen dramatikk i dette, sier kommunikasjonsrådgiver Gudrun Sylte til På Høyden.

Jansen skal forske og gi råd
Jansen skal fortsatt arbeide ved Bjerknessenteret som forsker og rådgiver i forskningsstrategiske spørsmål, opplyser Bjerknessenteret i en pressemelding.

Jeg ser fram til å få mer tid til egen forskning i et nytt stort EU-finansiert prosjekt jeg er med på å lede, sier Jansen til www.bjerknes.uib.no.

Han vil også arbeide med utvikling av UiBs nye klimaforskningsstrategi.

– Hvem som blir nestleder blir nok klart like over nyttår, sier Gudrun Sylte til På Høyden.

– Står sterkere enn noensinne
Tore Furevik er  professor i oseanografi ved UiB. Han har i en årrekke vært senterets nestleder.

– Eystein Jansen har gjort en fantastisk jobb med å bygge Bjerknessenteret opp til å bli Nordens suverent største og mest anerkjente naturvitenskapelige klimaforskningsmiljø. Vi tiltrekker oss nå både etablerte forskere og unge forskertalent fra hele verden, og sammen med de mange dyktige medarbeiderne som allerede er her, står vi sterkere enn noensinne til å møte de mange forskningsfaglige utfordringene som samfunnsutviklingen krever, sier Furevik.

De fire partnerne i Bjerknessenteret UiB, Uni Research, Havforskningsinstituttet og Nansensenteret vil fortsette samarbeidet, og skal være enige om en ny samarbeidsavtale om klimaforskningen.

Rigget for å være best i verden
– Bjerknessenteret er bygget opp til å ha en ledende internasjonal posisjon. Vi har god langsiktig finansiering med direkte støtte fra Kunnskapsdepartementet, og vi har det siste året hatt en formidabel tilgang på finansiering fra nye prosjekter som vil gi et solid fundament for fortsatt høy aktivitet og faglig fremgang, sier Jansen til www.bjerknes.uib.no.

Bjerknessenteret har de siste ti årene vært Senter for fremragende forskning (SFF). I fjor fikk senteret fem millioner i  økte bevilgninger over statsbudsjettet, og mottar dermed 25 millioner kroner i offentlig støtte. I tillegg har senteret seilt i medvind når prosjektstøtten har blitt fordelt. Da tildelingene fra Klimaprogrammet ble offentliggjort i juni 2013, ble det klart at Bergens klimaforskere fikk over 100 av de 160 utlyste klimamillionene.

Seks av de ni prosjektene som fikk støtte var ved Universitetet i Bergen, tre av dem til Uni Research. Alle ni er ledet av forskere som er tilknyttet Bjerknessenteret, der både UiB og Uni Research er partnere. I noen av prosjektene er også partnere i Bjerknessenteret, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet med.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed