Flertall mot skolepenger

Publisert:28. november 2013Oppdatert:28. november 2013, 13:43
Hadde skolepengesaken kommet opp for Stortinget i dag, hadde skolepengeforslaget blitt nedstemt. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil fortsette utredningen. Arkivfoto: Ida Bergstrøm

KrF vil ikke at utenlandske studenter skal måtte betale skolepenger ved norske universiteter. Solberg-regjeringen har dermed flertallet i Stortinget mot seg, og vil ikke få forslaget vedtatt.

Onsdag kveld ble det klart: KrF støtter ikke regjeringens forslag om å utrede muligheten for skolepenger for studenter utenfor EØS.

Partiet har lenge vært på vippen, men kom i går til enighet med seg selv. Anders Tyvand representerer KrF i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Han ber regjeringen stoppe utredningen.

Stemmene fra KrF vil gjøre at flertallet i Stortinget ønsker at høyere utdanning skal være gratis for alle.

Isaksen: – Underlig
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har likevel ingen konkrete planer om droppe den bebudede utredningen.
– Vi har varslet at det kommer en utredning om hvorvidt skolepenger for internasjonale studenter skal innføres i 2015. Jeg syns det er underlig at KrF velger å ta standpunkt nå, før vi har fått alle fakta på bordet, sier Isaksen til bt.no.

Han avviser at forslaget er usolidarisk.

Advarer mot skolepenger
Anne Christine Johannessen er helt klart i sin motstand mot den borgerlige regjeringens forslag om å utrede muligheten for skolepenger for studenter utenfor EØS.

– Innfører vi skolepenger, vil Norge miste noe av konkurransefortrinnet som et gratis utdanningstilbud gir, sa hun da Utdanningsutvalget diskuterte utveksling på sitt forrige møte.

UiB bør by på utdanning til alle, uavhengig av økonomisk status, mener hun.

– Hvor god råd studentene har, eller hvor motiverte de er skal ikke være avgjørende for studieplass ved UiB, sier Anne Christine Johannessen.

Olsen lobbyerte

Rektor Dag Rune Olsen har også tatt til orde for at gratis-prinsippet skal bevares. Sammen med Bjørn Kristian Danbolt, leder av Studentparlamentet ved UiB ringte han tirsdag denne uken til representantene på KrFs stortingsbenk og oppfordret dem til å bruke nei-stemmen.

 

Også Universitets- og høgskolerådet har mobilisert mot en innføring av studieavgift.

– Internasjonalisering er av stor betydning for norsk høyere utdanning, og som et høykostland i utkanten av Europa og i et lite språkområde er det viktig ikke å legge sten til byrden for dem som ønsker å studere i Norge, melder Universitets- og høgskolerådet.

Splid i Høyre
I Høyre har meningene om innføring av en avgift vært delte. Forslaget ble nedstemt på partiets landsmøte tidligere i år. Flere av partiets representanter har markert seg som forsvarere av gratisprinsippet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er ønsker imidlertid en utredning, og argumenterer med at mindre bemidlede studenter fra land utenfor EØS uansett er beskyttet av andre ordninger.

– Vi har egne ordninger som beskytter studenter fra fattige land. At amerikanere skal ha rett på skattebetalerfinansiert utdanning i Norge, mens nordmenn må betale i USA, det syns jeg er et tankekors, sier Isaksen til bt.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed