Borgerlig fallhøyde

Publisert:13. september 2013Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18
Sveinung Skule, direktør i NIFU tror ikke det blir dramatiske omlegginger av politikken for høyere utdanning og forskning.

De borgerlige partiene har skapt forventninger om betydelig økt satsing på forskning og høyere utdanning. – Skal de leve opp til forventningene må det mye penger til, sier NIFU-direktør Sveinung Skule.

Ulike partipolitisk tilhørighet til tross – når det kommer til forskning og høyere utdanning er de ulike blokkene relativt samstemte.  Dette mener Sveinung Skule, direktør ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.

– Jeg tror neppe vi vil se dramatiske omlegginger av politikken for høyere utdanning og forskning. Selv om borgerlig side er mer positiv til private aktører, har vi ikke sett den samme typen ideologiske og til dels ideologiserte debatter som vi ser innenfor skole, helse og samferdsel, sier Sveinung Skule til Forskerforum.no.

– Kraftig budsjettøkning må til
Forskerforbundets leder Petter Aaslestad er enig.
– Svarene viser at samtlige partier har en velutviklet politikk med gode ambisjoner, sier Aaslestad.

Sveinung Skule påpeker at de borgerlige partiene har skapt seg en fallhøyde med å love betydelig økt satsing på forskning og høyere utdanning.

– Hvis det blir regjeringsskifte må de sørge for en ganske kraftig budsjettøkning, ellers vil de få problemer med troverdigheten. De borgerlige lover mer til fri forsking, og samtidig økt satsing på næringsrettet forskning og innovasjon. Skal de leve opp til forventningene må det derfor mye penger til, sier Sveinung Skule til Forskerforum.no.

Langtidsplan i det blå
Hva som skjer med langtidsplanen for forskning etter et regjeringsskifte, er usikkert.

Etter inspirasjon frafra samferdsels- og forsvarsfeltet ønsket kunnskapsminister Kristin Halvorsen å innføre en langtidsplan for forskning. Den skulle bidra til åpenhet om prioriteringer, samt tydeliggjøre regjeringens overordnede mål, planer og visjoner.

Med et regjeringsskifte kan det komme til å spøke for en slik langtidsplan.

– Det knytter seg en del forventninger til langtidsplanen, men Høyre har vært ganske lunkne, sier Skule til Forskerforum.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed