Fremad i alle retninger

Publisert:7. mai 2013Oppdatert:7. mai 2013, 13:20

Det kommer flere studenter, flere doktorgrader og flere publiseringspoeng ut fra norske universiteter og høyskoler.

Norsk utdanningssektor går så det suser. De siste ti årene har det blitt 35 000 flere studenter i Norge. Gjennomsnittlig antall studiepoeng avlagt per student har gått opp. Antallet avlagte doktorgrader er doblet på ti år, og forskningspubliseringen per faglige stilling har økt med 60 prosent.

Dette viser Tilstandsrapporten for høyere utdanning som offentliggjøres i dag. Den tar spesielt for seg utviklingen som har vært etter at Kvalitetsreformen ble innført i 2003.

Honnør fra Halvorsen
– Årets tilstandsrapport viser en universitets- og høyskolesektor på rett vei, både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Institusjonene har vært svært fleksible og tatt godt i mot en betydelig økning i antall studenter. Norske universiteter og høyskoler fortjener også honnør for sterk vekst i forskningspublisering og stadig mer internasjonal orientering, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Kritikk for midlertidighet og få kvinner
Men noen utfordringer venter.

– Det er fortsatt er for stor andel midlertidig ansatte og fortsatt for få kvinner i faglige toppstillinger, sier Halvorsen.

I 2012 var andel midlertidig ansatte ved universiteter og høyskoler 17 prosent. Dette er ett prosentpoeng lavere enn året før.

Det var 49 prosent kvinner blant de som disputerte i 2012. Det er en oppgang på ti prosent­poeng fra 2003. Kvinneandelen varierer fra 62 prosent i medisin til 20 prosent i teknologifag.

Over halv­parten av stipendiatene og universitets- og høgskolelektorene er kvinner, men bare én av fire professorer.

Blant professorene som ble tilsatt i 2012 var 36 prosent kvinner.

Dobling av doktorgrader
Antallet doktorgrader fortsetter å vokse. I 2012 ble det avlagt 1461 nye doktorgrader, noe som er en dobling på ti år. 35 prosent av doktorandene er utenlandske statsborgere. Forskningspubliseringen per faglige stilling har økt med 60 prosent.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed