Mener Nansensenteret trenger grundig styre

Publisert:5. desember 2012Oppdatert:6. desember 2012, 09:45

Nansensenteret trenger et mer aktivt styre enn det som har vært vanlig, mener Peter M. Haugan (54).

På Høyden har skrevet flere artikler om det frittstående forskningssenteret, som ble grunnlagt og bygd opp av Ola M. Johannessen (74). Peter M. Haugan er professor i fysisk oseanografi, og takket ja til å lede senteret fra årsskiftet. Men etter et drøyt halvår som leder sluttet han fordi Johannessen fortsatt styrte mye av det som skjedde i organisasjonen.

Mellommenneskelige forhold
Styret begynte letingen etter en ny direktør, men 29. november meldte styreleder Einar Svendsen at han trakk seg som styreleder, med denne begrunnelsen: «Hovedårsaken er at vi/jeg ikke klarte å legge forholdene til rette slik at Peter Haugan kunne fortsette som direktør. Hovedforutsetningen for at jeg påtok meg jobben som styreleder er dermed borte, samtidig som grunnleggende mellommenneskelige forhold til tidligere ledelse ikke fungerer.»

Tidligere og nåværende ansatte har også kritisert måten senteret blir ledet på. Artiklene i På Høyden har vært tema under allmøter de siste dagene, og i går hadde styret et ekstraordinært telefonmøte.

Direktør ansattrepresentant
– Det haster å gjøre noe på Nansensenteret, for det er mange dyktige medarbeidere som har en usikker fremtid, sier Peter M. Haugan.

Han peker særlig på at noe bør skje på styrenivå ved senteret. Etter at Svendsen gikk av har nestleder Anton Kjelaas (70) rykket opp som leder. Han har bakgrunn fra Forskningsrådet. De andre faste styremedlemmene er dekan Dag Rune Olsen (50), Mette Krohn-Hansen (53) fra StormGeo Group, administrerende direktør Bjart Nygaard (64) fra GC Rieber og Lasse Petterson (55). Sistnevnte er direktør for internasjonalt samarbeid og markedsføring ved senteret, men har i en årrekke sittet i styret som ansattrepresentant, selv om han ikke skal ha vært formelt valgt.

Peter M. Haugan oppfordrer UiB og de andre som utnevner styret ved Nansensenteret til sørge for et aktivt styre. Mange av dagens styremedlemmer har sittet i vervene i en årrekke. Foto: Dag Hellesund

Nansensenteret er en stiftelse, men i den grad senteret driver næringsvirksomhet kan de ansatte kreve minst to styremedlemmer dersom det er flere enn 50 ansatte.  

Trenger aktivt styre
GC Rieber, Stiftelsen Unifob og UiB utnevner styret ved Nansensenteret.

– Da jeg tiltrådte var jeg veldig glad for at det var en ny styreleder og at det også nylig var ansatt en kompetent økonomi- og administrasjonssjef i ledergruppen . Den gang tenkte jeg at man ikke burde gjøre større endringer på én gang, sier Haugan.

Nå ser han at endringene kanskje ikke var store nok.

– For fremtiden tror jeg et slikt senter trenger et mer aktivt styre enn det som har vært vanlig i tidligere år, og det håper jeg de som nå skal utnevne en ny styreleder tenker på, sier Haugan.

Vanskeliggjør
Praksisen med at en av direktørene satt som ansattrepresentant i styret mener han er prinsipielt uheldig.

– Hvis de ansatte ønsker å velge en fra ledergruppen som deres representant, må de selvsagt få lov til det. Men det gjør arbeidet både for direktør og styreleder vanskelig hvis de som forbereder sakene også sitter i styret, sier Haugan.

Interessant jobb
Haugan avviser ikke at han har vært i konflikt med Ola M. Johannessen, men sier at det ikke var grunnen til at han sluttet som administrerende direktør.

– Hovedproblemet var beslutninger styret gjorde i fjor, da Johannessen satt som styreleder. Noen av disse skulle jeg gjerne omgjort, sier Haugan.

På tross av alderen jobber Johannessen fortsatt ved senteret, og har egne avtaler som regulerer hans plass ved senteret.

– Det er sørgelig at en person som har gjort så mye godt opp gjennom årene nå får flekker på rullebladet. Jeg unner ham det ikke, og det hadde vært mye kjekkere om han hadde holdt seg til bragdene sine og vært fornøyd med det, sier Haugan.

Nå håper han at styret lykkes med å finne en ny leder.

– Det bør være folk som er interesserte i forskningsstrategi. Jeg mener fortsatt at Nansensenteret må være et interessant institutt å overta, bare man får de rette betingelsene i forhold til den tidligere ledelsen, sier Haugan.

 

Nansensenteret har mistet både administrerende direktør og styreleder i løpet av fire måneder. Foto: Ida W. Bergstrøm

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed