Full rulle endte med rektor i fritt fall

Publisert:17. desember 2012Oppdatert:18. desember 2012, 00:23

Slik har du aldri sett rektor før: I kamp som går på helsen løs for å komme seg opp fra rennesteinen. Studentparlamentet utfordret Grønmo til å ta seg frem med rullestol på Nygårdshøyden. Det endte i asfalten.

Med leder for læringsmiljøutvalget, Yngve Høiseth, som guide, tok rektor utfordringen på strak arm, men med bøyde knær. Likestillingsrådgiver Anne Marit Skarsbø og eiendomsdirektør Even Berge ble også med på å prøve ut livet som rullestolbruker. Alle er gående til vanlig.

Full av rektoralt overmot syntes Sigmund Grønmo det var forholdsvis lett å komme seg ut av Studentsenteret. Men fortauskantene i Professor Keysers gate ventet bare på en anledning til å felle rektor. Foto: Dag Hellesund

Nødvendig test
Ferden begynte på Studentsenteret, og med unntak av at det ikke er døråpnere, gikk turen ned med heis og ut på fortauet ganske radig.

– Så langt har det gått bra. Jeg ser to perspektiv så langt: Hvordan det er å være i rullestol er en ny opplevelse. Det andre er hvor viktig det er at andre hjelper dem som sitter i rullestol. All honnør til studentrepresentantene som setter i gang denne testen, sier Grønmo.

Farlig fort
Men ute i Olaf Ryes vei steg vanskelighetsgraden betraktelig. Fortauskanter var uoverstigelige hindre, og brosteinen mer som en steinrøys. Likestillingsrådgiver Anne Marit Skarsbø slet særlig med å bremse stolen i bakkene.

– Dette var farlig. En tenker ikke over vanskelig det er å kjøre rullestol, sier Skarsbø, etter å ha blitt reddet av studentparlamentsleder Anita Tøien Johansen.

Knall og fall
Men Grønmo tok utfordringene med rak rygg og rullende hjul. Det måtte ende som det endte: I et forsøk på å komme opp igjen på fortauet i Professor Keysers gate endte ferden med full velt, og litt for nær kontakt med brosteinen.

– Jeg overvurderte manøvreringsdyktigheten min, og det endte med knall og fall, sier Grønmo, som likevel fikk pluss for stil og fotovennlig oppførsel fra det fremmøtte pressekorpset.

– Her gjelder det virkelig å se seg godt for. Overganger mellom vei og fortau er vanskelige, særlig hvis de er nedslitte. Men dette er ikke noe UiB rår over, så her må også Bergen kommune ta ansvar, sier rektor.

Fortauskanter er ingen spøk hvis du sitter i en stol. Her får Sigmund Grønmo full bakkekontakt. Foto: Dag Hellesund 

 

Yngve Høiseth kunne konstatere at Grønmo kom fra velten uten skader, men med mer erfaring om hvordan forholdene er for funksjonshemmede studenter og ansatte. Foto: Dag Hellesund

Sliter med gamle bygg
På vei inn til SV-fakultetet og senere SV-biblioteket går det stort sett greit. Med unntak av de vanlige fortauskantene.

– Det vi sliter mest med er gamle bygninger. Når vi rehabiliterer eller bygger nytt tenker vi alltid på universell utforming. Men vi har jo et vedlikeholdsetterslep på 2,5 milliarder kroner, minner Grønmo om.

– Ting vi ikke tenker på til daglig, som en dørterskel, er hindre for rullestolbrukere. Vi i læringsmiljøutvalget har jobbet mye med samlokalisering, slik at folk slipper å dra til et bibliotek på andre siden av byen når de trenger litteratur, sier Yngve Høiseth.

– Det er en ikke ubetydelig terskel for å begynne å studere ved UiB dersom du er funksjonshemmet, konkluderer han.

Sigmund Grønmo imponerte med kunnskap han hadde fått av sin far, ved å rygge over mindre sprekker i fortauet. Men i bakken opp igjen til Studentsenteret måtte de fleste av testdeltakerne melde pass og få hjelp, eller ta beina fatt. Foto: Dag Hellesund

– Vi er klare over utfordringene, særlig etter i dag. Dette ville være klokt å gjøre på alle arbeidsplasser, synes Grønmo.

Og selv om han er klar over de mange utfordringene i bygningsmassen til UiB finnes det mange hindre i infrastrukturen rundt.

– Det var de kommunale utfordringene som felte rektor, smiler Grønmo

Flaske i bilen
Fylkessekretær Vibecke Magnus i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) i Hordaland har fått klager på UiB, selv om de ikke er mange.

– Vi hadde en henvendelse for en tid tilbake. Heisen var ødelagt, så han kom seg ikke handikaptoalettet. Han måtte ha flaske i bilen. Men nå har det visst løst seg, sier Magnus til På Høyden.

Hun minner om at funksjonshemmede er mye mer enn rullestolbrukere. Det dreier seg også om for eksempel svaksynte, tunghørte og kronisk syke.

– UiB kunne nok trengt flere ledelinjer, teleslynger og handikaptoalett. Brosteinen på Nygårdshøyden er ikke bra for svaksynte, og noen av fakultetsbyggene er helt pyton. Regjeringen har bestemt at flere funksjonshemmede skal delta i arbeidslivet, så det er flere som kommer til å ta universitetsutdannelse fremover, sier hun.

FFO stiller gjerne opp for å gi råd og teste fremkommeligheten for ulike grupper, lover Magnus.

Rektor Grønmo hadde full støtte med studentparlamentsleder Anita Tøien Johansen i ryggen opp bakken igjen til Studentsenteret. Foto: Dag Hellesund

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed