Tror på demokratiet

Publisert:7. juni 2012Oppdatert:7. juni 2012, 09:50

– Jeg har håp om en bedre verden i kjølvannet av den usikre tiden vi lever i, sa årets Holbergprisvinner Manuel Castells i sin takketale.

Lik Ludvig Holberg har mitt liv vært viet til akademisk undervisning og forskning, sa en stolt Holbergprisvinner Manuel Castells under prisseremonien i Håkonshallen torsdag. Castells fikk prisen for sin rolle som «den fremste sosiologen innen forskning om byer og urbanisering, om ny informasjons- og medieteknologi.»

I sin tale under seremonien fortalte professoren om maktforhold i samfunnet og hvordan «frihetsteknologien» har bidratt til spredningen av sosiale bevegelser som utfordrer urettferdig politikk. Maktrelasjoner er samfunnets DNA, sa professoren. 

Artikkelen fortsetter under bildet.H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit satt lutter øre under Holbergprisvinner Manuel Castells tale, og kunne overrekke selve prisen på 4,5 millioner kroner. (Foto: Holbergprisen / Marit Hommedal / Scanpix)

Med en verden preget av kriser vil enkelte spille på fundamentalistisk nasjonalisme, fordommer, rasisme, fremmedfrykt og intoleranse for å erobre statsmakten. Men dette er også tider hvor det oppstår nye sosiale bevegelser som rekonstruerer demokratiet med institusjoner som tillater deltakelse på grasrotplanet, sa Castells.

– Det er i slike tider at rigorøs samfunnsvitenskap må vokse med oppgaven og innfri forventningen om å forstå vår verden for å hjelpe de som har mot til å kjempe for en bedre verden.

Sara Hobolt mottok også sin Nils Klim-pris for yngre forskere for arbeid innen sammenlignende politikk, og spøkte med sine egenskaper satt opp mot prisens navngiver.

Forhåpentligvis har jeg gjort mitt arbeid med litt av Nils Klims nysgjerrighet og besluttsomhet, men med mindre despotiske tendenser, sa Hobolt. 

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen fikk æren av å gi professor Sara Binzer Hobolt Nils Klim-prisen 2012. (Foto: Holbergprisen / Marit Hommedal / Scanpix)

Under Holberg-middagen i Håkonshallen i går kveld røpet prisvinner Castells hva han nå vil bruke tiden sin til, etter å ha brukt mange år på å analysere makten i samfunnet. 

Alle søker meningen med livet. Jeg vil begynne å forske på det. Dette temaet bør utforskes mer av både humaniora, samfunnsvitenskapen, juss og teologi. 

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed