Nordisk entusiasme i Kina

Publisert:8. juni 2012Oppdatert:8. juni 2012, 14:36

Professor Stein Kuhnle fikk denne måneden nok et æresprofessorat ved et kinesisk universitet, samtidig som første UiB-koordinerte utvekslingssemester ved Fudan University går mot slutten.

Kina er i vinden. Sju skoler i Bergen tilbyr kinesisk valgspråk til elevene, og nylig annonserte UiB at man kan studere språket på universitetsnivå ved UiB fra høsten 2013. Ved Fudan University i Shanghai har Institutt for sammenlignende politikk i vår arrangert semesterprogrammet ”Chinese Politics in a Globalized World” i samarbeid med nordiske og kinesiske partnere, og samarbeidet vil fortsette.

Professor ved instituttet Stein Kuhnle har stått sentralt i mye av UiBs samarbeid med akademia i Kina og Asia. I fjor ble Kuhnle utnevnt til æresprofessor ved Sun Yat-Sen universitetet i Guangzhou, og denne måneden ble han utsmykket med tittelen ”Visiting professor” ved Northwest Normal University i Lanzhou.

Artikkelen fortsetter under bildet. Stein Kuhnle hadde ikke ventet å bli tildelt professortittel ved et nylig besøk til Northwest Normal University. (Foto: Matias Helgheim)

Overrumplet
Mye av årsaken til kinesernes entusiasme ligger i deres interesse for det nordiske velferdssystemet, blant Kuhnles spesialområder. Kuhnle trodde bare han skulle holde et foredrag i Lanzhou da han ble overrasket av rektor, dekan og full sal.

– Jeg visste ingenting, men der hang banner med mitt navn på og rektor stod  klar med et ”letter of appointment” med høytidelig seanse til min ære, sier Kuhnle tilbake i Bergen.

Han holder mange foredrag på Kinesiske universiteter over hele landet, og det er som regel velferdsstaten som er tema.

Vellykket semester
UiB-samarbeidet er tydeligst i Fudan. Semesterprogrammet på Nordic Center ved Fudan-universitetet har tre moduler, der en er felles for nordiske og kinesiske studenter. Hele kurset legger opp til integrering av kinesiske og nordiske studenter og lærere. Kuhnle mener kurset har vært vellykket og det vil bli videreutviklet ut ifra tilbakemeldinger fra undervisere og studenter.

Koordinator for programmet Hans Jørgen Gåsemyr forteller i en melding fra instituttet at kursopplegget knytter nordiske og kinesiske deltakere tett sammen.

Et felles opplegg er det beste utgangspunktet for å diskutere, forstå og lære – på tvers av kulturer og perspektiv.

Stort behov
Det er ikke bare akademia som viser interesse for nordisk samarbeid og nordiske velferdsmodeller. På regjeringsplan har man det siste tiår sett nødvendigheten av bedre støtteordninger, og behovet er stort, mener Kuhnle.

Det har kommet bedre tilbud i byene, men på landsbygda er for eksempel pensjonsforsikring en frivillig ordning. Man snakker også om Kinas ”flytende befolkning”, og 150 millioner mennesker har flyttet fra landsbygda til storbyene og sitter igjen uten rettigheter. Selve infrastrukturen for å tilby velferdstjenester er enorm.

Utfordringene vil bare bli større, og de neste 20 år spås det at rundt 400 millioner innbyggere vil migrere til byer. Man kan ikke bare løfte nordiske modeller som de er.

Det er heller snakk om å eksportere prinsipper om at alle skal ha tilgang på de samme velferdstilbudene. Det at vi har en så jevn inntektsfordeling, gode velferdstilbud og samtidig økonomisk vekst har nok vært det spesielt interessante for kineserne, sier Kuhnle.

Interessen for foredrag om den nordisk velferdsstaten er stor blant kinesiske studenter. (Foto: Northwest Normal University)

 

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed