Wire-analyse er netthit

Publisert:16. april 2012Oppdatert:17. april 2012, 14:29

Erlend Laviks videoanalyse av «The Wire» får bred internasjonal omtale og flere hundre tusen klikk. Nå bruker postdoktoren hele dagen på å svare på tilbakemeldinger.

Det er kanskje ikke hverdagskost for forskere at deres arbeid blir en «viral» hit på internett, men for postdoktor Erlend Laviks formanalyse av HBO-serien «The Wire» er det nettopp det som har skjedd. Etter at forskeren ved Institutt for informasjons og medievitenskap la ut den halvtimes videoen på Vimeo har den blitt sett 37 000 ganger og fått flere hundre tusen sidetreff.

– Jeg tror det er mange som ikke tenker på det som forskning når de ser videoen, og at det gjør den mer tilgjengelig, sier Lavik.

Tilgjengelig
Sider som Slate, Washington Post og A.V Club har omtalt Laviks video, som også har gått rundene på diskusjonsforum og sosiale medier. Det forventet ikke forskeren da han først linket videoen på et par nettsider for audiovisuell filmkritikk.

– Jeg håpte jo at den skulle møte et noe bredere sammensatt publikum enn mitt forskningsarbeid ellers, men at det ble så mange hadde jeg overhodet ikke forventet, sier Lavik.

Artikkelen fortsetter under bildet.Tv-serien «The Wire» bød på et rikt persongalleri, men det er filmspråket Erlend Lavik har analysert. (Foto: HBO)

«Style in The Wire» er en formanalyse av «The Wire», serien som omhandler narkotikahandel- og politikk i Baltimore og over fem sesonger ble stemplet som en av tidenes beste. I løpet av de 36 minuttene analysen varer tar Lavik for seg seriens filmskpråk og form – aspekter ved “The Wire” som ikke har blitt omtalt like mye som karaktertegningene og samfunnskritikken. Ved ikke bare å skrive om formen, men å vise den fram, frigjøres forskeren, mener Lavik.

– Når man har audiovisuelle verktøy med seg kan man gå langt mer detaljert til verks, men ikke minst tror jeg det blir mer tilgjengelig fordi den ikke trenger å bestå av så mange forklaringer og beskrivelser. Mye filmkritikk stoler på at leseren husker veldig godt.

Selvstendig forskning
«Jeg har ikke sett dette formatet før, men håper å se mer. Det er både pedagogisk og underholdende» skriver en av mange kommentatorer på Vimeo. Lavik melder at det nærmest er en heldagsjobb å svare på mail fra fornøyde seere. Analysens brede publikum kan dermed gi andre forskere inspirasjon for å nå ut med sin forskning, men for Lavik er ikke videoen bare forskingsformidling, den er selve forskningen.

– Videoanalysen er en selvstendig form for forskning med et eget erkjennelsespotensiale og egne virkemidler til rådighet. Det ligger innsikter i det som man ikke kan formulere bare ved hjelp av tekst, eller få øye på hvis den analytiske verktøykassen kun består av det trykte ord. Man kan dra veksler på mediets eget uttrykksform, sier han.

Publiseringstrøbbel
Det finnes sider
der videografisk filmkritikk samles og diskuteres, men det mangler akademiske publiseringskanaler. Å redigere en halvtimes videoanalyse er tidkrevende når det ikke gir Lavik publiseringspoeng. Fagfellevurderte nettpublikasjoner eksisterer, men de setter begrensninger på filstørrelse og lengde, og preges av en annen tilnærming til mediet med mer eksperimentell form i grenseland mellom kunst og vitenskap.

– Det føles jo litt rart når jeg har jobbet med noe som jeg tenker på som forskning så lenge og så gir det ingen uttelling. Løsningen tror jeg er nye akademiske tidsskrift online som tar i mot denne type bidrag. Jeg vil tro at det dukker opp flere av de snart, sier Lavik. 

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed