God Påske!

Publisert:30. mars 2012Oppdatert:30. mars 2012, 14:36

På Høyden ønsker alle lesere en god påske. Like før høytiden har vi fått en erfaren skiløper til å gi oss tur- og smøretips.

På Høyden holder stengt I påsken, men kommer tilbake med nyheter fra Universitetet i Bergen tirsdag 10. april.

I år har vi fått har fått tur- og smøretips av ski- og smøre-ekspert Johan Giertsen, som er med i langrennsgruppen TIF Viking. Jusprofessoren stikker til fjells så raskt han får anledning og har i alle år syntes at skismurning er en fascinerende aktivitet.

Hva er dine beste turtips for bergensere som ikke har hytte på fjellet?
For små barn som skal lære å gå på ski for første gang, så vil jeg anbefale Ulriken. Det er nok snø rundt Turnerhytten til at de minste kan lære seg å gå på ski. For mer erfarne skiløpere er Gullfjellet et glimrende alternativ. Toppen er nesten 1000 meter høy og ligger innenfor bygrensen. Kvamskogen er fin, Sjusete ved Norheimsund er nydelig, Myrkdalen kan også anbefales. Mitt favorittsted er imidlertid NM-løypene i Herresåsen på Voss.

Hvordan sikrer man at smurning holder lenge?
Mange opplever i påsken at smurningen er slitt av tidlig på turen. Dette kan ofte føre til irriterende avbrekk på en flott tur. Et råd for å sikre at smurningen holder lenge, er å legge på en kald smurning i bunn og dagens smurning deretter. Det vil si en smurning for cirka ti minusgrader i bunn, og dagens smurning oppå. Hvis det er tørrvoks-føre, legger man på kald tørrvoks i bunn og dagens tørrvoks oppå. Er det klisterføre, legger man på kald klister i bunn, og dagens klister oppå.

Intervjuet fortsetter under bildet.Professor Johan Giertsen ved Det juridiske fakultet stikker til fjells ved første anledning. (Foto: KIm E. Andreassen)

Hvor mye av skien skal smøres?
En ski består dels av en festesone (smøresone), dels en glisone. Festesonen er fra bakerste del av skoen og rundt 70 cm frem på en voksenski, relativt mindre på en barneski. Glisonen er så resten av skien foran og bak. Bare festesonen skal smøres. Hvis man smører bak skoen, oppnås ingen feste-effekt, men bare at gli-effekt tapes. Skulle man ikke få feste med en feste- og smøresone på cirka 70 cm, kan man smøre noe lengre fremover, aldri bakover.

Hvordan oppnår man god gli i tillegg til feste?
Glisonen på en ski bør ideelt sett settes inn med glider. En effektiv prosess er å varme glideren inn ved hjelp av smørejern eller et gammelt strykejern, men ikke bruk for høy temperatur. Et mindre tidkrevende (men ikke så effektivt) alternativ er å kjøpe et av de mange hurtig-glider produktene, og legge på hurtig-glider før og etter hver skitur. Om sommeren bør ski ideelt sett stå med glider påsmurt i glisonen.

Tørrvoks eller klister?
Ved tvil om dagens smurning er tørrvoks eller klister, er det ofte smart å begynne med tørrvoks, og da gjerne en kald tørrvoks. Passer ikke det, kan man gå over til varmere tørrvoks. Går heller ikke det, er klister nærliggende, da ofte universalklister. Har man i sekken en kald og en varm tørrvoks + hurtig-universalklister som kan legges på raskt og effektivt, er man sikret for de fleste alternativer.

Kan man bruke tørrvoks og klister samtidig?
I påsken er det ofte blandingsføre, grovkornet snø med klisterføre nede og mer finkornet og tørrere snø høyere oppe. Et tips er da å smøre med klister i bunn, og dekke klisteret med tørrvoks. Klisteret blir da mindre aggressivt, og faren for is og klabber blir mindre når en kommer over på tørrere snø i høyden.

Hvordan legger man på klister?
Hvis føret og værmeldingen er slik at det utvilsomt er og blir klisterføre, er det smart å legge på klisteret om kvelden, og sette skiene på et kaldt sted natten over. Klisteret blir da hardt og slitesterkt. Jo kaldere klister, jo vanskeligere er det å få klisteret ut av tuben - da er det smart å varme opp tuben før pålegging.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed