Best i landet

Publisert:29. mars 2012Oppdatert:29. mars 2012, 15:53

To forskningsgrupper ved Institutt for informatikk får toppkarakter i en ny fagevaluering fra Forskningsrådet. Instituttet får dermed høyest snittkarakter i landet.

En internasjonal ekspertkomite har på oppdrag fra Forskningsrådet tatt for seg 53 norske IKT-forskningsgrupper. Fem av de får toppkarakter, og to tilhører Institutt for informatikk ved UiB.

– Vi mener jo selv at vi er gode, men det er veldig kjekt å få det bekreftet fra et internasjonalt panel. Spesielt viktig er det å se hvordan miljøet står seg i det nasjonale landskapet, og det får man ikke innsikt i før man leser en rapport som systematisk tar for seg hele IKT-feltet, sier instituttleder Petter E. Bjørstad.

Datasikkerhet
Evalueringsrapporten
kommer bare hvert tiende år. I 2002 fikk Algoritmer-gruppen ved instituttet nest best karakter, men denne gang tar den steget opp til fem av fem mulige poeng. Full pott får også forskningsgruppen Sikker og pålitelig kommunikasjon.

– Vi har hatt et av landets beste fagmiljøer på det feltet helt tilbake til 90-tallet, men ikke hvilt på laurbærene. Pålitelig datasikkerhet er jo spesielt betimelig å se på når vi i Norge stadig snubler i sånne problemer. Man burde kanskje bli flinkere til å se at vi har et ledende fagmiljø i Bergen, og vi kunne ønske å bli involvert i nasjonale problemstillinger på et tidligere stadium. Det er litt for sent når noe alt er designet feil, sier Bjørstad og peker på de siste års flauser med systemer som Altinn og elektroniske valg.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Institutt for informatikk ved UiB får best snittkarakter i landet fra Norges forskningsråd.
(Ill.foto: Colourbox)

Nye tilskudd
Instituttets grupper får gjennomsnittlig en score på 4,4, klart best blant de norske informatikk-instituttene. «Several groups perform cutting-edge research and enjoy strong international recognition and visibility»står det å lese i instituttevalueringen.

– Vi begynte for snart fem år siden med en helt ny forskningsgruppe i visualisering, som nå får 4-5 i karakter. Med en så ung gruppe er det ekstremt bra. De har allerede arrangert Europas største konkurranse på visualisering.

I forkant av Samordna opptak 15. april håper Bjørstad studentene oftere velger vekk andre informatikkalternativer.

– Det pekes på at vi er unike i Norge med våre teoriorientere informatikk, og da er det kjekt om studenter med teoretisk legning i større grad søker seg hit. Det er nok mange som lett tenker på NTNU når man snakker om informatikk, men ikke helt vet det denne rapporten viser.

Savner strategi
I rapportens oppsummering kan man også lese at «komiteen savner en nasjonal strategi for IKT-forskning.» I Bergen kunne de tenke seg et studium på alle nivåer for datasikkerhet, med mål om å øke nasjonal kompetanse på feltet.

– En nasjonal strategi vil bedre kunne vise hvordan forskning og utdanning henger sammen. Det kunne vært interessant å tilby en anvendt datasikkerhetsplatform med kompetanse, utdanning og forskning rundt det sterke miljøet vi har hatt i over 20 år.

Problemet er ifølge Bjørstad at det i samfunnet er for lite fokus på hvor viktig forskning på informasjonsteknologi er.

– Jeg er redd vi er litt for trauste. Det er kanskje på tide å heve blikket litt og sette IKT i sentrum. I norsk forskningspolitikk har det vært for mye passivitet når det gjelder IKT, selv om denne evalueringen viser at vi har forutsetninger for å ha hånda på rattet. Her på UiB har vi to-tre av de beste gruppene i landet, men er et lite miljø. Vi kunne godt vokst litt.

 

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed