Løs kabel eller Einstein-feil?

Publisert:23. februar 2012Oppdatert:9. september 2013, 16:52

Albert Einsteins relativitetsteori sier at ingenting kan bevege seg raskere enn lyset. Derfor vakte det oppsikt da forskere ved CERN i Sveits mente å ha funnet nøytrinoer som beveget seg litt raskere enn lys. Nå viser det seg at forklaringen kan ha vært en løs kabel, og at det dermed ikke er sikkert at relativitetsteorien må skrives om likevel, melder NTB.

Albert Einsteins relativitetsteori sier at ingenting kan bevege seg raskere enn lyset. Derfor vakte det oppsikt da forskere ved CERN i Sveits mente å ha funnet nøytrinoer som beveget seg litt raskere enn lys. Nå viser det seg at forklaringen kan ha vært en løs kabel, og at det dermed ikke er sikkert at relativitetsteorien må skrives om likevel, melder NTB.

LES OGSÅ: Fortere enn lyset?

Forklaringen kan ligge i en fiberoptisk kabel som forbinder en GPS-mottaker til en datamaskin. Denne mottakeren brukes til å måle nøytrinoenes hastighet, og ifølge anonyme CERN-kilder har forskerne oppdaget at signalene gikk raskere gjennom kabelen da de festet den bedre. Nå mistenker de at det var denne tidsforskjellen som gjorde at de trodde nøytrinoene hadde løpt løpsk, skriver nettstedet ScienceInsider.

En talsmann for laboratoriet, James Gillies, bekrefter at forskerne kan ha funnet forklaringen på målingene som ble gjort i fjor. De tviler nå på om de opprinnelige resultatene kan ha vært riktige, men skal gjennomføre nye tester for å undersøke saken nærmere, skriver NTB.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed