UiB leverte ut 4600 studenter

Publisert:5. januar 2012Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

UiB har levert ut en liste som inneholder alle uteksaminerte studenter ved Det juridiske fakultet siden 1980 til et rekrutteringsselskap. Foreløpig er over 4600 navn utlevert, men selskapet vil ha mange flere.

I desember fikk Universitetet i Bergen en innsynsbegjæring fra firmaet Rekruttering AS i Drøbak. De ba om innsyn i lister over alle uteksaminerte studenter ved UiB siden listene ble dataført første gang. Listene skulle inneholde navn, adresse, telefonnummer, fagnisje og eksamensdato, ifølge innsynsbegjæringen.

En lignende innsynsbegjæring ble sendt til NTNU i fjor vår. NTNU nektet først å utlevere listene, men etter at Rekruttering AS klaget til Kunnskapsdepartementet og fikk medhold utleverte NTNU lister med navn, adresser og telefonnumre. Ifølge selskapet inneholdt listene informasjon om rundt 15.000 NTNU-studenter.

Saken skapte rabalder blant studentene ved NTNU, og Studenttingets leder Per Martin Sandtrøen reagerte kraftig. Han uttalte ifølge Universitetsavisa at det føltes som en krenkelse av studentenes personvern, og at studenter han hadde vært i kontakt med var sjokkerte.

Fikk begrenset liste
– Vi har mottatt kravet, og det er under behandling. Det var et upresist krav, og vi har derfor en dialog med selskapet, sier arkivleder Arne R. Ramslien ved UiB.

Likevel har kravet etter e-postutveksling blitt så spesifikt at det ble sendt en PDF-fil på 90 sider til selskapet 19. desember. Listen inneholdt navn og eksamensdato til alle som har oppnådd juridiske grader ved UiB fra 1980 til i dag, over 4600 personer.

LES OGSÅ: Datatilsynet mener studentene må få informasjon

– Listen vi fikk var begrenset, sier Kjell F. Klynderud, daglig leder i Rekruttering AS.

– Når listene bare inneholder navn, ikke kontaktinformasjon, gir det oss en større jobb. Jeg skulle gjerne hatt mer informasjon, men det er uansett en jobb å oppdatere listene. Folk som ble uteksaminert for 10–15 år siden bor jo gjerne ikke på samme sted i dag. Men listen vi fikk fra UiB er et godt utgangspunkt, sier han.

Etter å ha fått listen over jusstudenter har Rekruttering AS bedt om «tilsvarende lister for studenter i alle andre fag». UiB har bedt om at kravet spesifiseres, jamfør offentlighetslovens § 28 som sier at innsyn kan gjelde «ei bestemt sak eller i rimeleg utstrekning saker av ei bestemt art».

Det bekrefter Tore Tungodden ved universitetsdirektørens kontor.

– Vi har gitt noe info. Etterpå har vi fått en ny henvendelse. Den var så uklar at vi har bedt om ytterligere presisering før vi tar stilling til saken, sier han.

100.000 studentnavn
Listene skal Rekruttering AS bruke til å bygge opp en database med mellom 75.000 og 100.000 tidligere studenter. Denne skal de ifølge Klynderud bruke til å finne riktig person til riktig jobb.

– Vi representerer både firma som leter etter nye ansatte og personer som leter etter nye utfordringer, sier Klynderud.

For å komme i kontakt med personer som ønsker seg videre i karrieren ringer de til navnene på listene de har mottatt.

– Jeg ringer mellom 15 og 20 hver dag. Syv av ti vil vite mer om hva vi kan tilby, så vi sender dem spørsmål om CV, hvilke krav de har til arbeidsgiver, hvilken erfaring de har og slikt. Vi legger aldri press på dem som ikke er interessert, men sender dem informasjon slik at de eventuelt kan kontakte oss senere, forteller han.

Ingen negative reaksjoner
Klynderud hevder han aldri har møtt negative reaksjoner når han har kontaktet uteksaminerte studenter.

– Men forstår du at fremgangsmåten med å hente ut slike lister skaper reaksjoner blant studentene?

– Nei, egentlig ikke. Vi har fått lite negative reaksjoner, men jeg forstår jo at det er en innebygget skepsis til å bli ringt opp. Men når vi forklarer hva vi vil er det ingen som reagerer negativt utover at det er noen som ikke er interessert, sier han.

– Men det ble ganske mye oppstuss blant studenter ved NTNU i fjor?

– Jeg har aldri hørt at studentene ved NTNU reagerte. Vi hadde bare kontakt med sentrale personer ved NTNU, sier Klynderud.

Kolliderer med personvernet
– Kan en ivareta personvernet når en utleverer slike lister, spør Livar Bergheim, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

Han ser flere betenkeligheter ved at opplysninger om studentene leveres ut til utenforstående.

– Adresse, e-post og telefonnummer er én ting. Det er også betenkeligheter ved det å utlevere navn på hvem som studerer i det hele tatt. Det kan for eksempel være studenter fra andre land hvor det kan være problematisk at andre får vite hvor de studerer, sier han.

Bergheim forteller at ledelsen ved UiB tidligere har gitt signaler om at de tar studentenes personvern alvorlig, men han er ikke fornøyd med at listen over alle juseksaminanter nå er utlevert.

– Offentlighetsloven er bra i mange tilfeller, men her kolliderer den med personvernet. Hva finnes av sikkerhetsrutiner her? Går det an å reservere seg? Hva med de studentene hvor det er sensitivt å levere ut navn, spør han.

Mange bekymrede studenter
Etter saken ved NTNU i fjor fikk Bergheim flere henvendelser fra studenter som var bekymret, og flere lurte på i hvilken grad de hadde muligheter for å reservere seg mot utlevering. Studenter som var positive til utlevering har han ikke møtt.

Bergheim forteller at Studentparlamentet kommer til å følge opp saken, og nå som utleveringsforespørslene også har kommet til Bergen forventer han flere reaksjoner fra sine medstudenter.

– Vi må avklare hva som er mulighetene for å ta dette videre. At Kunnskapsdepartementet tolker regelverket på en måte betyr ikke at en skal levere ut personopplysninger i hytt og pine.

Det lyktes ikke På Høyden å komme i kontakt med ledelsen ved UiB i går.

(Redigert 12.45 fredag: Klynderud uttalte først at han ringte mellom 20 og 40 personer hver dag, men skriver i en e-post til På Høyden fredag at «15 til 20 personer er mer riktig».)

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed