Nansen sendte naken kvinne til Hansen

Publisert:20. desember 2011Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Fridtjof Nansen var ikke redd for å vise hva han følte for den amerikanske forfatteren Brenda Ueland. Dette kommer frem av selvproduserte julekort som han sendte til Bjørn Helland-Hansen. Se Nansens julekort her.

Geofysens far Bjørn Helland-Hansen (1877-1957) og Fridtjof Nansen (1861-1930) ble  nære venner etter å ha deltatt på flere bergensbaserte tokt sammen fra 1900 og utover.

Nansen pleide å sende både gaver og brev til sin gode venn. Men det selvtegnede julekortet Nansen sendte til Bjørn og Annemis Helland-Hansen i 1929 var utenom det vanlige.

– Nansen sendte gjerne kort med motiver av isbjørner og vakre landskap.  Men så sendte han altså denne ekspressive og noe spesielle tegningen av en naken kvinneskikkelse. Nansen kan ikke ha vært særlig redd for å vise sine følelser, sier Kjeld Nash som er Helland-Hansens oldebarn.

Julekortene er et familieklenodium som de har lånt ut til Polarmuseet i anledning Nansen-Amundsenåret.

Kvinnen det er snakk om er den amerikanske forfatteren Brenda Ueland som Nansen hadde forelsket seg hodestups i. Dette er den samme kvinnen som han sendte de så mye omtalte nakenbilder til på slutten av sitt liv.

 

 Artikkelen fortsetter under bildet.
”Bjørn og Annemis Helland-Hansen med de hjerteligste jule-hilsener og alle gode ønsker for 1930”. Dette julekortet tegnet og skrev Fritjof Nansen i 1929. Kvinnen på bildet er sannsynligvis inspirert av Brenda Ueland, som Nansen hadde forelsket seg i.

Forsket med Nansen
Helland-Hansen kom til Bergen som vitenskapelig assistent ved Fiskeristyret i 1900. De første årene reiste han mye på tokt med skipet ”Michael Sars” sammen med Nansen, som den gang var zoolog ved Bergen museum

Mellom 1901 og 1904 gjennomførte Helland-Hansen Nansens plan for utforskning av Norskehavet. Forskningstoktene la grunnlaget for det klassiske verket ”The Norwegian Sea” fra 1909 av Nansen og Helland-Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette bildet er et håndkolorert fotografi av Fritjof Nansen og Hjalmar Johansen på vei mot Nordpolen i 1895.  Nansen har sølt en rødvinsflekk på bilde mens han farget det.


Amputerte fingre

– Fridtjof Nansen oppdaget oldefar som en ung og dyktig forsker. Nansen var særlig imponert over at oldefar klarte seg så godt med sine vansirede hender etter at han hadde amputert fingertuppene, forteller Nash.

Helland-Hansen hadde amputert mange fingertupper etter en nordlysekspedisjon på Finnmarksvidda sammen med Kristian Birkeland i 1897. Han forfrøs hendene stygt etter en ekstrem kald natt. Han skal ha lånt bort soveposen sin til en italiensk forsker.

Blant de store
Sammen med de amputerte fingene forsvant planene om å bli kirurg. Helland-Hansen ga opp medisinerstudiene og begynte å studere fysisk oseanografi i København. Karrieren som oseanograf førte ham sammen med polarhelter som Fritjof Nansen og Roald Amundsen

 
”Til Bjørn og Annemis Helland-Hansen med de varmeste jule-ønsker” Dette julekortet er tegnet og skrevet av Fritjof Nansen i 1925.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed