Mer Giardia-plaget enn antatt

Publisert:16. november 2011Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Halvparten av pasientene som fikk påvist giardia etter utbruddet i 2004 slet med irritabel tarm og utmattelse i minst tre år etterpå. - Giardia-infeksjon kan gi større helseplager enn man var klar over, sier forsker.

Forskerne anslår at så mange som 5000 personer ble rammet av mageparasitten Giardia lamblia i løpet av høsten 2004. Mens noen ikke merket at de ble smittet, fikk andre alvorlige og langvarige mageplager.

Ny forskning viser at nesten halvparten av pasientene som fikk påvist parasitten slet med irritabel tarm og utmattelse tre år etter. Mange av disse sliter fortsatt med helseproblem.

– Under utbruddet trodde vi ikke at Giardia skulle gi langvarige plager, ut fra andre befolkningsstudier. Vår studie viser derimot at Giardia-infeksjon kan medføre større helseplager enn man var klar over på forhånd, sier Knut-Arne Wensaas ved Institutt for samfunnsmedisinske fag UiB og Allmennmedisinsk forskningsenhet, Uni Helse.

Utmattet
Som del av sitt doktorgradsarbeid sendte han ut spørreskjema til alle de 1252 personene som fikk påvist infeksjonen. Blant de 817 som svarte fikk 46 prosent diagnosen irritabel tarmsyndrom og like stor andel hadde symptomer på kronisk utmattelse.

– Det er snakk om generell utmattelse og ikke nødvendigvis diagnosen kronisk utmattelsessyndrom, som krever en omfattende utredning fra lege, påpeker Wensaas.

Av de 1128 personene som svarte fra kontrollgruppen, hadde 14 prosent irritabel tarm og 12 prosent utmattelse.

– Tallene fra kontrollgruppen stemmer godt overens med tidligere befolkningsstudier, sier Wensaas.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Rundt 5000 personer ble smittet  av giardiaparasitten i Bergen høsten 2004. (Foto: Wikimedia Commons)

Ukjent mekanisme
Symptomene ved akutt Giardia-infeksjon har vært godt beskrevet tidligere, men det har vært lite kunnskap om hvorvidt infeksjonen kan gi langvarige plager etter at parasitten er fjernet. Hva som fører til mageplagene er fremdeles ikke klarlagt.

– Mekanismene som fører til de langvarige plagene er ikke avdekket. Under den akutte infeksjonen finner man forandringer i tarmens slimhinne, og hos noen vedvarer disse en tid etter behandling. Men andre faktorer kan også ha betydning, tror Wensaas.

Det finnes ingen generell kur for de langvarige plagene av Giardia, men individuelt tilpassete kostråd og andre tiltak kan lindre plagene, ifølge Knut-Arne Wensaas.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed