Minnes ofre for 22.juli-terroren

Publisert:4. august 2011Oppdatert:9. august 2011, 11:10

Når det akademiske året åpnes om en uke innledes det med ett minutts stillhet til minne om dem som ble rammet av terroren 22. juli. Tore Eikeland (21) ble drept på Utøya. Han var student i sammenliknende politikk ved universitetet.

Neste tirsdag åpner det akademiske året med feiring av alle studentene som tar fatt på et nytt studieår. I år innledes åpningsseremonien med en markering av samhold, sorg og medfølelse etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, og med ett minutts stillhet til minne om dem som ble drept under terroren.

Minneord til Tore Eikeland fra AUF og Arbeiderpartiet

– Vi er alle rystet over terrorhandlingene. Det var et grovt, brutalt og systematisk angrep på fundamentale verdier i samfunnet som også er særlig grunnleggende ved universitetet, verdier som kulturelt fellesskap, menneskeverd og menneskerettigheter, fri og kritisk tenkning, sier rektor Sigmund Grønmo.

En av de 77 drepte er 21 år gamle Tore Eikeland fra Osterøy. Han var leder for AUF i Hordaland og da Jens Stoltenberg holdt sin minnetale i Oslo domkirke søndag etter terrorhanlingene beskrev han Eikeland som “en av våre aller mest talentfulle ungdomspolitikere.”

Artikkelen fortsetter under bildet

Tore Eikeland ble bare 21 år gammel. Han rakk likevel å utmerke seg som et politisk stortalent.
(Foto: Scanpix)

Det unike politiske talentet kom til syne ikke bare på talerstolen, men også i skriftlige innlegg. Han var blant annet en av de aktive og politisk engasjerte skribentene i Skrivekollektivet, en blogg for politikk og populærkultur.   

Savner sin gode venn
UiB-studenten Stein Ove Lien var med på å starte opp Skrivekollektivet for fem år siden. Han kjente Tore Eikeland svært godt, både gjennom kollektivet, felles politiske interesser og arbeidet i AUF.

– Tore var et av de mest engasjerte, vitebegjærlige og kunnskapsrike menneskene jeg vet om. Han hadde en enorm kunnskapsmengde i forhold til sin unge alder. Som politisk talent ville han bruke det han var best på i størst mulig grad, og på talerstolen hadde han en utstråling som svært få har, sier Lien.

I artiklene som ble publisert på nettsiden til Skrivekollektivet skrev Tore Eikeland med en inngående kunnskap om tema knyttet til Øst-Europa og Latin-Amerika. Lien framhever den store detaljkunnskapen og interessen som kom til uttrykk i disse artiklene. Artiklene var også krydret med henvisninger til saker i russiske og spanskspråklige aviser. Eikeland snakket russisk og litt spansk.

– Tore var i Georgia i forbindelse med et AUF-arrangement, et besøk han hadde stor glede av. En av hans store drømmer var å få reise til Latin-Amerika. Det fikk han aldri, sier Lien.

I tida fremover kommer Skrivekollektivet til å republisere Tore Eikeland sine artikler. Vennene og medskribentene i kollektivet har skrevet et minneord som kan leses nederst i denne artikkelen.

Flere studenter rammet
Universitetsledelsen kjenner til at minst to studenter ble fysisk skadet under terroren, én i regjeringskvartalet og én på Utøya. I tillegg var det flere som var tilstede på AUF-leiren og opplevde de fryktelige timene.

– Flere ansatte har barn, slektninger og bekjente som opplevde det helvete som foregikk under terroren, så dette berører universitetet i veldig stor grad. Vi vil minnes Tore Eikeland og alle andre som ble drept. Vi vil også gjøre alt vi kan for å støtte eller hjelpe de som sliter med ettervirkninger etter hendelsen, sier Grønmo.

Fredag holdt han en minnetale i begravelsen til Tore Eikeland på Osterøy. Talen kan leses her.

Artikkelen fortsetter under bildet  Rektor Sigmund Grønmo mener at terrorhandlingene i Oslo og på Utøya angår universitetet i stor grad. Ledelsen ville vente med minnemarkeringen til studentene er tilbake på campus slik at alle får anledning til å delta.  (Foto: Guri Gunnes Oppegård)

– Universitetet har et særlig ansvar for å forsterke verdiene som ble angrepet og det er viktig at vi ikke lar oss kue av frykt eller true til taushet. Vi har også et særlig ansvar for å synliggjøre og forstå hvordan slik terror kan oppstå og hvordan det kan bekjempes, sier Grønmo.

Han oppfordrer studenter og ansatte til å ta vare på hverandre og dem som er rammet. 

Oppfølging av berørte
Grønmo oppfordrer samtidig alle studenter og ansatte til å delta på markeringen på Muséplass tirsdag 16. august.

De nærmeste dagene vil ledelsen orientere alle enhetene ved universitetet om hvordan de skal følge opp personer som har problemer i kjølvannet av terrorhandlingene. Studentsamskipnaden har et eget kriseteam med psykologer og studentprest Inge Høyland.

Kontaktside for studenter som trenger noen å snakke med finner du her

Minneordet fra Skrivekollektivet
På Høyden har fått tillatelse fra Skrivekollektivet til å publisere deres minneord for Tore Eikeland: 

Tore.

Du, vår gode venn. Talentet, kunstneren, åndsbroderen. I storm og stille.

Dine venner og medskribenter i Skrivekollektivet er i dyp sorg over å ha mistet deg.

– Vi skal minnes deg, Tore, slik vi vet du ville ønsket.

Strie strømmer med tårer.

Rungende latterkuler.

Vi skal hedre ditt virke. Dine idealer.

Vi skal publisere dine tekster og fredelige budskap.

– Om og om igjen.

Du har rørt en hel verden.

Frarøvet oss, i så altfor, altfor ung alder.

Takk, Tore, for at du har beriket oss andre.

Et kollektiv er i dyp sorg.

Johannes Müller, Jørgen Lien, Marte Utgård Malones, Martin Flatvad Olaussen, Pål Hafstad Thorsen og Stein Ove Lien.

Vi har vandrat samma vägar

Vi har burit samma bördor

Vi har sett mot samma stjärnor

Vi har sjungit samma sånger

Vi har delat samma drömmar

(Den jag kunde va, Mikael Wiehe)

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed