Ugleprisen til Svalex

Publisert:3. november 2010Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Årets Uglepris for utmerket studiekvalitet ved UiB går til feltkurset i petroleumsrelaterte fag på Svalbard, Svalex.

Det bestemte utdanningsutvalget på et møte i går. Svalex er et årlig feltkurs som holdes på Svalbard. Lærerkrefter fra fem universitet er involvert, og prosjektet ledes av professor Rolf Mjelde fra UiB.

– Det kommer som en gledelig overraskelse, sier Mjelde når På Høyden overbringer nyheten.

Les På Høydens reportasje fra Svalex med bildeserie

Han tror årsaken til at Svalex får prisen er kompleksiteten i feltkurset, og at institusjonene klarer å samarbeide godt på tvers av fagene.

– Vi integrerer tre fagfelt i kurset – petroleumsgeofysikk, petroleumsgeologi og petroleumsteknologi. Innen disse feltene er det også komplekst. To fartøyer er involvert, en del av undervisningen foregår ved UNIS i Longyearbyen, en del i båt og noe på felt, forteller Mjelde.

I tillegg til tradisjonelle forelesninger, er det utviklet en elektronisk læringsmodell som heter Svalsim. I dataprogrammet kan studentene fly over Svalbard, og finne de forkastningene i fjellsiden de vil undersøke nærmere.

Synlige strukturer
I alt er ca 90 master- og doktorgradsstudenter med på feltkurset, sammen med ca 40 lærere og inviterte gjester. Prosjektet støttes av Statoil.

– Kurset har vært komplisert å få til. Selv om vi gjorde vår første tur i 2001, er det først i år vi har fått alt til å gå godt, sier Mjelde.

Fordelen med å legge petroleumskurset til Svalbard er den spesielle geologien til øygruppen. De samme bergartene og strukturene som vi finner på bunnen av Nordsjøen og som rommer olje og gass, ligger synlig oppe i dagen i Svalbard. Dermed er det enkelt for lærerne å visualisere strukturene som inneholder petroleum. 

KD-kandidat
I begrunnelsen fra komiteen heter det: ”Kandidaten er et godt eksempel på et kvalitativt godt undervisningstilbud, og kan vise til god gjennomføring i ti år. Kandidaten kan ha stor overføringsverdi for andre fagmiljø ved UiB. ”

Svalex blir nå UiBs kandidat til Kunnskapsdepartementets årlige pris for utdanningskvalitet.

 
I år ble Svalex gjennomført for tiende året på rad. Bildet er tatt foran Nordenskjoldbreen i Billefjorden i 2008 da På Høyden var med på reportasjereise.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed