Norsk nettleksikon fortsetter

Publisert:3. november 2010Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Norsk Nettleksikon erstatter Store norske leksikon innen tre år. Et norsk nettleksikon er svært viktig, ifølge fagansvarlig ved UiB Jostein Børtnes.

I juli ga Kunnskapsforlaget opp Store norske leksikon ettersom de ikke fikk statsstøtte. I tillegg slet leksikonet med annonseinntekter som følge av finanskrisen, i følge Willian Nyygaard som var styreleder i Kunnskapsforlaget.

Nye eiere har nå lagt frem planer om Norsk Nettleksikon, som får pengestøtte fra stiftelsen Fritt ord og sparebankstiftelsen DNB NOR.

– De største utfordringene ligger i å få nettleksikonet til å fungere teknisk. Vi ønsker å skape et reelt alternativ til Wikipedia, sier Trond Andreassen, styreleder i Norsk Nettleksikon, til NRK.

Viktig mangfold
– Jeg vil ikke si at Norsk Nettleksikon er en konkurrent til Wikipedia, men snarere en komplement. Det er viktig at det finnes alternative kilder å oppgi på nettet, sier professor emeritus Jostein Børtnes, som er fagansvarlig for russisk, og bidragsyter i Norsk Nettleksikon.

Børtnes mener det er viktig å ha et norsk nettleksikon med solid faglig ryggdekning som retter seg mot et norsk publikum. Han mener at det finnes nok av internasjonale oppslagsverk som er amatørmessige og fordomsfulle.

– Da jeg nylig skulle skrive artikler om serbisk litteratur som angikk slavisk middelalder måtte jeg bare gi opp. De serbiske nettsidene var preget av en uoversiktelig blanding av saklig kunnskap og legendariske overleveringer, forteller Børtnes.

Savner gode kart
Når det gjelder Norsk Nettleksikon savner Børtnes gode kart.

– Dagens studenter er jo så internasjonale, men har vanskeligheter med å plassere Moskva og Berlin på kartet. Årsaken er at de ikke er vant til å finne frem på kart, sier Børtnes.

Når det gjelder kart, ser man også viktigheten av norske nettsider, i følge Børtnes.

– Dagens studenter skriver det engelske navnet Danube istendenfor Donau, som jo er det norske navnet på elven, sier Børtnes.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed