ERC til Fedor Fomin

Publisert:27. oktober 2010Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Fedor Fomin ved Institutt for informatikk mottar ca 18 millioner kroner fra ERC Advanced Grant. Han skal få datamaskiner til å ta gode valg.

Det europeiske forskningsrådet (ERC) deler ut stipender til de beste forskerne i Europa som har nye ideer innen grunnforskning. En av disse er professor Fedor Fomin ved Institutt for informatikk. I fem år får han i alt 2,2 millioner euro, eller nesten 18 millioner kroner til å drive prosjektet Rigorous Theory of Preprocessing.

Dette er det fjerde prosjektet ved UiB som får ERC-midleri løpet av et år.

Det rette valg
Fomins prosjekt dreier seg om spesielle algoritmer kalt heuristikk. Det vil si kompliserte oppskrifter for å løse problemer på datamaskin.

– La oss si at du vil kjøpe et hus. Det finnes mange hus. Å velge det beste er ikke alltid lett. For å ta det rette valge kan du bruke heuristikk. Det vil i dette tilfellet si å ta utgangspunkt i et valgkriterium som husettilfredsstille, og begrense valget i forhold til dette, foreller Fomin.

Poenget er at hvis du velger riktig heuristikk blir valget lettere. Med andre ord, valget du foretar i forkant forenkler problemet.

– Denne typen algoritmer forekommer nesten hele tiden når vi bruker datamaskin. Noen ganger tar maskinen vedlig bra valg. Men av og til feiler den totalt, sier Fomin.

Nyttig for verden
Hovedformålet med forskningsprosjektet er å søke etter den rette matematiske teorien som kan forklare styrken og feilene ved heuristikk.

– Stipendet gir meg muligheten til å jobbe på et felt som jeg er veldig interessert i, og som jeg tror vil være nyttig for hele verden, sier Fedor Fomin.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed