Nervøse for spøkelse

Publisert:28. september 2010Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

– Det er som om noen er i rommet sammen med deg, forteller ansatte på Spesialsamlingene. De opplever lyder og fysiske hendelser som skal være umulige i de sikrede lokalene.

– Jeg var nede i kjelleren en dag i vår for å hente noen bøker. Og mens jeg går bortover mellom reolene med hendene fulle av bøker, føler jeg plutselig at noen blåser i ansiktet på meg.

Avdelingsingeniør Pedro Vasquez blåser hardt for å vise hvordan det føltes.

– Det var et iskaldt gufs. Og det var en følelse av at det var noen inne i rommet med meg, fortsetter han.

Blading i bøker
Universitetsbiblioteket er en videreføring av samlingene til det gamle Bergen museums bibliotek, som ble stiftet i 1825. På avdelingen spekuleres det i om også en tidligere ansatt ble med på lasset, og han har vist seg å være like hardfør som bøkene. Også i en tidligere reportasje fra samlingene dukket spøkelset opp.

Spesialsamlingene er preget av høy sikkerhet, og det er streng kontroll med hvem som kan komme og gå der. Derfor blir de ansatte ekstra på vakt når de hører lyder samtidig som de vet de er alene i rommet.

– Jeg var helt alene, og visste at det ikke skal være noen som helst andre der inne. Plutselig hørte jeg at det var noen som bladde i de store manuskriptbøkene vi har, like rundt hjørnet for der jeg stod, forteller førstesekretær Nils-Erik Moe-Nilssen, og viser frem en av bøkene han snakker om og demonstrerer den tydelige lyden av gamle ark som blir snudd.

– Det var ingen vind, og ikke noe som gjorde at sidene kunne flagre på den måten. Og det var selvfølgelig ingen rundt hjørnet da jeg så etter, forteller han.

Så “hode” på gulvet
Tidligere har ansatte også hørt hosting like bak seg, og bøker faller ut av hyllene tilsynelatende uten grunn når de ansatte jobber i kjelleren.

– En gang jeg var der nede, hørte jeg noe som falt. Jeg snudde meg, og var sikker på at jeg så et hode liggende på gulvet, forteller Vasquez.

Da han hentet en kollega og gikk tilbake for å undersøke, viste det seg bare å være en brevsamling som var falt ut av hyllen, og som hadde rullet ut i korridoren.

– Men hvorfor falt den ut av hyllen? Og hvorfor rullet den? Den er firkantet, ikke rund, insisterer Vasquez, som likevel var lettet over at det ikke var et hode som lå der på gulvet.

– Ikke redde
Så langt har ingen faktisk sett det angivelige spøkelset, men tre ansatte har merket ting de ikke kan forklare i Spesialsamlingene så langt. Men om de blir nervøse av opplevelsene?

– Nei, jeg er ikke redd for å gå der alene, sier Moe-Nilssen.

Han ser litt usikker ut, før han legger til:

– I dag falt det ned en bok fem meter fra meg. Det var det ingen grunn til at den skulle gjøre.

 

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed