Feminisme i globaliseringens tid

Publisert:25. mai 2010Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Hvilke utfordringer møter feminismen i globaliseringen? I løpet av to dager på Dragefjellet møtes flere internasjonale teoretikere for å diskutere.

140 deltakere er samlet på Juridisk fakultet på Dragefjellet tirsdag og onsdag denne uken, når konferansen ”Transnational/Global Feminism: Issues, Contestations, Challenges” går av stabelen. Foredragsholderne kommer fra store deler av verden, og ifølge arrangør Kari Jegerstedt representerer disse noen av de fremste feministiske teoretikerne i verden. 

– Vi satte opp en liste over dem vi ønsket oss mest, og de sa ja alle sammen, sier hun til På Høyden.

En av grunnene til at seminaret har klart å tiltrekke seg en så sammensatt gruppe akademikere, mener hun kan være Skandinavias spesielle rolle innen feministisk tenkning.

Internasjonale navn
– Skandinavia blir ofte sett på som foregangsland innen likestilling, og det er et syn vi vil utfordre i dag. Samtidig som at det drives mye forskning på feltet, tror jeg det politiske klimaet her virker interessant for utenlandske teoretikere, mener hun.

Arrangørene mener også det kan ha spilt en liten rolle at de sendte ut inivitasjoner hvor de profilerte hvor vakker Bergen er i mai.

Et av toppnavnene på listen over foredragsholdere er indisk-amerikanske Chandra Talpade Mohanty, med ekspertise på postkolonial tenkning siden 1980-tallet. Etter åpningsforedraget sitt fortalte hun at hun ble trukket til konferansen på grunn av temaet.

– Jeg underviste et kurs på Lund universitet, og siden jeg er interessert i postkolonial, transnasjonal feminisme takket jeg ja. Jeg er også spesielt interessert i hvordan dette arter seg innen akademia, så jeg håper å lære noe også, sier hun til På Høyden.

Vil nyansere vestlig feminisme
– Det har vært en forskjellstenkning innen feministisk teori, hvor vestlig feminisme har snakket ut fra sitt eget ståsted. Men det finnes ulike feminismer, ulike maktstrukturer, ulike seksualiteter. Vi vil nyansere det vestlige ståstedet, sier Kari Jegerstedt, som av den grunn har fokusert på å invitere gjester med ulik geopolitisk bakgrunn.

Kari Jegerstedt arrangerer konferansen på vegne av det nystartede nettverket Gender Global, sammen med Marit Østebø og Thera Mjaaland fra Gender and Development ved UiB. Medarrangører er Foreningen for kvinne- og kjønnsforskning i Norge og Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved UiB.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed