Underskriver avtale i Malaysia

Publisert:5. mars 2010Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Tirsdag inngikk UiB en avtale med Universiti Teknologi Petronas i Malaysia. – Her ligger det et stort potensiale for ulike UiB-miljøer, sier professor Bjørn Kvamme.

Det er en såkalt Memorandum of Understanding (MoU) som ble undertegnet i Malaysia i går. Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette Marit deltok også i seremonien, sammen med næringsminister Trond Giske og Gunn Ovesen fra Innovasjon Norge. Avtalen som ble inngått er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, og Universiti Teknologi Petronas.

Fra UiB deltok viserektor for internasjonale relasjoner Astri Andresen, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Dag Rune Olsen, og professor i petroleums- og prosessteknologi Bjørn Kvamme.

– En MoU som dette legger til rette for fremdidig forskningssamarbeid, og en utveksling av ansatte og studenter, forteller Astri Andresen.

Hun forteller at håpet er at det skal etableres et samarbeid som er gunstige for begge parter.

Naturgass og Co2
Universiti Teknologi Petronas (UTP) ble grunnlagt i 1997 av det statlige oljeselskapet Petronas i Malaysia. Det er også oljeutvinning som ligger til grunn for samarbeidet mellom UTP og de norske universitetene.

Professor Bjørn Kvamme ved Institutt for fysikk og teknologi har lenge arbeidet med petroleums- og prosessteknologi, og han forteller at det å separere Co2 fra naturgass er en av de største problemstillingene for dette området i Asia.

– Sørøst-Asia sitter på veldig store reservoarer av naturgass, men disse inneholder mye Co2. I Norge, på felt som Snøhvit og Sleipner, er det gjerne ti prosent Co2. Men her dreier det seg om felt hvor mellom 70 og 90 prosent består av Co2. Man må finne ut hvordan man skal separere naturgassen fra Co2-en, og ikke omvendt, forteller han.

Dermed blir også lagring av Co2 en problemstilling som blir viktigere.

Gode muligheter for UiB
Kvamme mener dette gir UiB gode muligheter for utvekslinger av både studenter og ansatte. Men det ligger også potensiale for kontakt mellom malaysisk og norsk oljeindustri, og han mener mulighetene for separasjonsteknologien er spennende.

– Dette berører miljøer på Institutt for fysikk og teknologi, men også for petroleumsfaget generelt, og ikke minst Co2-lagring og transport, forteller han.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed