Innbruddsbølge ved UiB

Publisert:5. februar 2010Oppdatert:5. februar 2010, 16:34

I 2009 var det over dobbelt så mange innbrudd ved UiB sammenlignet med de siste tre årene før. Nå setter Eiendomsavdelingen inn tiltak.

Eiendomsavdelingen ved UiB melder om en betydelig økning i antall innbrudd i fjor. I løpet av 2009 ble det begått 42 innbrudd mot et gjennomsnitt på 18 for perioden 2006 til 2008. Dette forteller statistikken fra Securitas, som har døgnbemannet vakthold på alle UiBs eiendommer.

– Det er alt for lett å knuse vinduer fra gaten og raske med seg data- og fotoutstyr, mener Tore Reigstad ved Eiendomsavdelingen, UiB.

– Vi oppfordrer ansatte og studenter til å skjule dyrt utstyr fra innsyn. En kan henge harddisken under pulten og trekke for gardinene, sier Reigstad.

I disse dager starter Eiendomsavdelingen en kampanje for å informere ansatte og studenter om sikkerhet og ansvar rundt innbrudd og brann. De vil sende ut brosjyrer i slutten av måneden og følge opp med besøksrunder utover året.

Falsk alarm er en klassiker
Rapporten fra Securitas viser også at det er mye brukerfeil blant ansatte og studenter. Falsk innbruddsalarm er en gjenganger. Vaktselskapet har mange unødvendige utrykninger på grunn av ansatte som jobber utover normert arbeidstid og ikke kjenner til alarmrutinene, i følge Reigstad.

– Ingen må betale vaktselskapet ved utrykning. Vent til vakten kommer og fortell hva som har skjedd. Dette vil spare Securitas og politiet for mye arbeid, sier Reigstad

– Innbruddsalarmen blir ofte utløst av arrangementer som varer utover kvelden. Kontakt vaktselskapet for justering, så hindrer vi unødvendige utrykninger, oppfordrer Reigstad.

– Lukk vinduet
I 2009 rykket Securitas ut til åpne vinduer 43 ganger uten at noen var tilstede, eller uten synlige tegn på innbrudd. Årsak kan være at vind og blafrende gardiner har utløst alarmen.

– Husk å sjekke vinduet før du går. Spesielt er dette viktig ved bygg med stillas. Nygårdshøyden er kjent for gode stillasklatrere, sier Reigstad.

Nedgang i brannutrykninger
I løpet av 2009 var det ingen branner ved UiB. Likevel gikk brannalarmen 34 ganger, hvor brannvesenet rykket ut ved elleve av dem.  Alarmene skyldes teknisk feil eller feil bruk. Dette er likevel en betydelig nedgang fra 2008 hvor brannmannskaper rykket ut 31 ganger, i følge Reigstad.

– Nedgangen kan skyldes opplæring av ansatte i bruk av brannalarmen de siste fire årene. Blant annet har entreprenørene på huset lært hvordan de skal koble ut alarmen, sier Reigstad.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed