Hyllet nysgjerrigheten

Publisert:29. januar 2010Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

108 nye doktorer ble feiret i Håkonshallen. Se video og bilder her!

Doktorpromosjonen i Håkonshallen er en høytidelig affære, og de rundt hundre doktorene som var med på seremonien var preget av både glede og situasjonens tyngde.

Rektor Sigmund Grønmo gjorde et poeng ut av å først tale til de utenlandske doktorene. En tredjedel av dette doktorgradskullet kommer fra andre land enn Norge, og rektor sa han var glad og stolt over at de valgte UiB.

– Dere er virkelig et stort bevis på at Universitetet i Bergen utvikler seg som et internasjonalt synlig forskningsuniversitet. Jeg er sikker på at dere har vært og kommer til å fortsette å være gode ambassadører for UiB over hele verden. Det har vært et privilegium for oss å ha dere som doktorgradsstudenter.

Her kan du lese hele talen til rektor.

Grønmo benyttet også anledningen til å snakke om utdanning av nye forskere som en nøkkelfaktor i utviklingen av Norge som kunnskapsnasjon. Han nevnte også at både andelen stipendiater som fullfører, samt tiden de gjør det på, er bedre ved UiB enn ved de andre universitetene i landet.

– I dag gleder vi oss først og fremst over det dere har lagt bak dere, og det dere allerede har fått til. Vi gratulerer dere og takker for alt dere har gjort og betydd for universitetet, sa Grønmo i sin tale.

”Mentalt hyperaktive”
– Det er på grunn av vår konstante undring, vår nysgjerrighet og oppfinnertrang at vi i dag vet svarene på så mange av spørsmålene om livet, universet og allting. Og vi håper å finne svaret på mange flere.

Det sa Lene Sælen, som holdt tale på vegne av de nye doktorene i Håkonshallen. Hun fortalte om prøvelser under doktorgradsarbeidet, og høstet mange gjenkjennende nikk da hun snakket om store og små katastrofer som så gjerne inntreffer underveis.

Men hun snakket også om undring, og nevnte at mange av doktorene i Håkonshallen denne dagen antakelig var blant dem som ble fortalt da de var små at de ”tenkte for mye”. De mentalt hyperaktive. De som hadde for mye fantasi og for mange spørsmål, som leste for mye og alltid ville diskutere.

– I dag har vi en forventet levealder som er tretti år lenger enn den man hadde i år 1900. Det er tretti flere år å undre seg, sa Sælen fra talerstolen.

Nesten ny rekord
108 nye doktorer ble hyllet i Håkonshallen under promosjonen fredag. Disse disputerte i siste halvdel av 2009 – tilsammen i hele året avla 223 personer sin doktorgrad ved UiB. Dette er faktisk det nest høyeste tallet i UiB sin historie.

Det er bare tjue år siden at tallet på avlagte doktorgrader kun var på 70. Det året, altså i 1990, var det bare ti kvinner som fikk doktorgrad. I 2009 disputerte hele 99 kvinner, altså en tidobling.

I tillegg er de nye doktorene en svært internasjonal gruppe. Hele 41 ulike nasjoner er representert i 2009-kullet.

 
Hele 108 doktorer ble feiret under seremonien i Håkonshallen fredag. (Foto: Thor Brødreskift)

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed