– Fysikk er gøy

Publisert:25. januar 2010Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Masterstudenter fra Institutt for fysikk og teknologi skal ut på veien og vise skoleungdom at naturfag er gøy. Fredag var det førpremiere med smell i.

En ballong er i ferd med å fylles med flytende nitrogen. Publikum holder seg for ørene, luften i auditoriet dirrer av spenning.

– Vent til jeg er ferdig med å amme, roper en mor fra salen.

På eget initiativ skal masterstudenter fra Institutt for fysikk og teknologi besøke ungdomskoler og videregående skoler i bergensområdet, i ett år fremover. Med magneter, snurrende hjul, og eksplosjoner kommer få til å kjenne fysikktimen igjen. Fysikk er faktisk gøy.

Auditoriet fylles med latter. Studenter og ansatte ved UiB kan puste ut et par minutter før ballongen fylles på ny. Så, med smell, røyk og flygende plastbiter avsluttes fysikkshowet som skal få skoleungdom til å strømme til naturvitenskapene.


Den formelle åpningen av Fysikkshow Bergen avsluttet med et smell i auditoriet i Auditoriebygget, på fredag. Helge Pettersen demonstrerer, mens Sune Nielsen og Ragnhild Schrøder Hansen holder seg trygt på avstand. 

Inspirert av europeiske kolleger

Det hele startet for to år siden da Ragnhild Schrøder Hansen reiste til en fysikkonferanse i Estland organisert av EuroPhysicsFun. Sammen med andre fysikkstudenter fra UiB møtte hun likesinnede fra andre europeiske land for å utveksle ideer. Hun forteller at det var på dette møtet at gruppen fra UiB fikk ideen til å starte sin egen fysikkforestilling. I tillegg har instituttet hatt besøk av studenter fra Århus som inspirerte med sitt eget fysikkshow.

Iskrem laget av flytende nitrogen og lydløse vekkerklokker i vakuum har vist seg å ha stor tiltrekningskraft på skoleungdom i utlandet. Men også her hjemme har tiltaket vist seg å være vellykket, forteller Schrøder Hansen. Gruppen har nemlig tjuvstartet på enkelte skoler i bergensregionen tidligere i høst.

Liker nitrogen
Før røyken har lagt seg i auditoriet, strømmer tilskuerne frem til fysikkgruppen. Ragnhild Schrøder Hansen og Selda Ekiz deler villig ut iskrem laget av flytende nitrogen. Noen av publikum går bort og spør fysikkgruppen om triksene de har utført. En ung fyr utbryter.

– Dette var gøy. Hvor får jeg tak i flytende nitrogen?


– Hensikten med forestillingen er å demonstrere at fysikk og realfag
kan være gøy. Vi håper at vi kan få midler til å vise showet i hele
Hordalandsregionen, sier førsteamanuensis Kjartan Olafsson,
prosjektleder for fysikkshowet. Her er han flankert av f.v.:
Ragnhild Schrøder Hansen, Sune Nielsen, Eivind E. Johannesen,
Helge Pettersen, Jon-Martin Pettersen og Selda Ekiz. Per Ivar Lønne
var ikke tilstede.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed