Juvelen er samlingen

Publisert:19. oktober 2009Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Sudan-samlingen som nettopp er åpnet ved UiB blir beskrevet som en juvel. Her er historien om Mahmoud Salihs hjertebarn.

Inne i et solid rom av glass i midten av biblioteket, som om det var et terrarium eller en samling spesielt eksotiske fisk, står bøkene. Rundt 2000 er det av dem, i tillegg til fotografier, malerier, bilder, kart og så videre. Det er mange ting som knytter dem sammen: De omhandler alle Sudan på en eller annen måte, flesteparten av dem er svært sjeldne (for ikke å si nær umulige å oppdrive andre steder), og de tilhører alle den sudanske forretningsmannen Mahmoud Salih.


Salih er en over gjennomsnittlig høy mann i 70-årene, med mørk dress og et mildt smil. Akkurat nå sitter han på første rad foran en forsamling på Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling, bare et titalls meter fra glassrommet med bøkene. I salen finner vi også flere landsmenn av Salih, blant annet den første sudaneren som avla doktorgrad ved UiB (Abdel Ghaffar, i 1974), boksamleren Paul Wilson, og mange representanter fra den store stallen av Sudan-forskere som er tilknyttet UiB.

Bakgrunnen er åpningen av både den fysiske og den digitale boksamlingen som Salih har deponert i Bergen, og utviklingsforskerne er svært begeistret for at bokskatten nå er tilgjengelig. Se bare her:


Nerver på hotell

Historien starter tidligere. For eksempel sent i mars 1997. Paul Wilson, forhandler av sjeldne og antikvariske bøker sitter på Lion Hotel i Shrewsbury i England, men den tunge 1600-tallsstilen til det historiske hotellet klarer ikke roe nervene hans. Etter å ha investert mye tid, møye, penger og kjærlighet på å bygge opp Sudan-samlingen, skal han om få minutter møte mannen som har sagt seg interessert i å kjøpe det hele.

Hva om jeg ikke liker Mahmoud Salih, tenker Paul Wilson. Tanken på å selge samlingen til noen han ikke kommer overens med, frabyr ham.

Som profesjonell bokhandler har Wilson solgt boksamlinger før. Han har solgt flere samlinger han selv har satt sammen, og noen av dem var både større og mer verdifulle enn Sudan-samlingen. Likevel hadde dette prosjektet en spesiell plass i hjertet hans. Det er dette prosjektet som virkelig har betydd noe.

Pirret nysgjerrigheten

Det begynte, som biblioteker gjerne gjør, med én enkelt bok. Nærmere bestemt et bind fra 1938 med tittelen ”Capital investment in Africa – It’s Course and Effects”. Den var skrevet av Herbert Frankel, professor i økonomi og økonomihistorie ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg, og den var så godt som umulig å få tak i.

Mahmoud Salih hadde lett etter den i ti år, drevet av en enorm nysgjerrighet fra et sitat han hadde kommet over, og som talte til både kjøpmannen og patrioten i ham: ”There can be no doubt that the economic development of the Sudan in the twentieth century has been a remarkable achievement and one which, in many respects, can be regarded as a model for other African Countries.”

Utdannet ved Universitetet i Khartoum og med doktorgrad fra Universitetet i Bristol, hadde Mahmoud Salih drevet det merkantile familiefirmaet Osman Salih & Sons siden 1963. Etter å ha pensjonert seg i 1994, hadde han kunnet kanalisere energien til sin store lidenskap: litteratur.

Tre år inn i pensjonisttilværelsen, og skjebnen ville det slik at han nevnte boken av Frankel for en venn av seg. En venn som bare dager senere kunne sende ham et eksemplar, sammen med beskjeden at det var mer det kom fra. Det var bare å kontakte Paul Wilson.

Den samme Paul Wilson som nå, i mars 1997, føler seg veldig, veldig heldig. Ikke bare viste frykten over at han ikke skulle like Salih seg å være ubegrunnet: Sudan-samlingen er solgt, men Wilson får likevel lov å beholde den i hyllene sine. Med stående ordre om å utvide den så godt han kan.

En vinn-vinn situasjon

Ni år gikk, og samlingen doblet seg i omfang. Så en dag i april 2006 fikk professor Anders Bjørkelo en henvendelse fra en gammel venn som gjorde ham helt paff. Salih spurte om UiB, med sin ekspertise på Sudan-studier, kunne tenke seg å huse denne sjeldne samlingen som for tiden sto i esker i London?

Mahmoud Salih hadde hatt god kontakt med UiB tidligere, og var velkjent med kvaliteten på Sudan-studiene som foregikk her. Universitetsledelsen sa raskt ja.

Deretter gikk det hele, med universitetsbibliotekar Tom Johnsen sine ord, ”ukarakteristisk fort”. I juni det samme året dukket samlingen opp på universitetets dørstokk, anført av to blide nord-englendere i en stor lastebil. Og da senteret for midtøstenstudier flyttet til Jus 2-bygget på Nøstet, flyttet biblioteket med.

Sudans arv

Og dermed er vi nok en gang på Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling, bare inne i selve akvariet denne gangen, inne i glassburet der publikum har fått lov til å ta på seg hvite bomullshansker og bla forsiktig i bøkene og plansjene og maleriene.

Mahmoud Salih snakker lavt, og har et varmt håndtrykk. Han forteller oss om hvordan samlingen før eller siden skal tilbake til Sudan, og om hvordan femårskontrakten med Universitetet i Bergen er fornybar. Han forteller om varmen, støvet og den tørre luften i Sudan som ville ødelagt samlingen i løpet av få år om den ikke blir godt beskyttet. Han forteller om hvordan dette er Sudans arv, før han legger til med et smil at det ikke betyr noe nå.

Samlingen skal nemlig digitaliseres av UiB, og 200 av titlene er allerede tilgjengelig på internett. Dette skal bli en viktig del av samlingen til blant annet Juba-universitetet i Sudan.Ole Gunnar Evensen forklarer hvorfor dette er viktig:

Både Salih og Wilson virker å være fornøyde med plassen samlingen deres har fått i hjertet av biblioteket på Nøstet. Men de to mennene hviler ikke.

Fremdeles står det bøker på ønskelisten, som for eksempel den flyktige ”Giornale delle osservazioni fatte ne’ viaggio in Egitto, nella Siria e nella Nubia” av G. B. Brocchi.

Paul Wilson har sørget for at oversetteren sitter klar. Sånn i tilfelle.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed