Disse får prisen for yngre forskere

Publisert:5. mars 2009Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Strafferett og biodrivstoff sørger for at Jørn Jacobsen og Mike Kleinert får Meltzerprisen for yngre forskere.

Mike Kleinert ved Kjemisk institutt og Jørn Jacobsen fra Det juridiske fakultet har begge fått Meltzerprisen for yngre forskere. Kleinert for sitt arbeid med biodrivstoff, og Jacobsen for sitt arbeid med strafferetten i en rettsstat.

LES OGSÅ: Får Meltzerfondets ærespris | Dette er de beste formidlerne

­– Vil markere seg internasjonalt
Den sentrale problemstillingen i Jacobsens avhandling er for hvilke formål og i hvilken grad det er legitimt å gjøre bruk av strafferetten i en rettsstat. Problemstillingens aktualitet illustreres gjennom forslaget om å kriminalisere forberedende handlinger i tilknytning til terroriske som har fått en særlig aktualitet etter 11. september 2001. De forventninger borgerne kan ha til en rettsstat, kan sette begrensninger for å gjennomføre lovgivning som kan bli presentert i en opphetet politisk diskusjon.

Dette kan vi lese i presentasjonen av Jacobsen, som fortsetter:

Det er ingen vitenskapelige arbeider i norsk strafferett som i en slik grad har gått inn på strafferettens grunnlagsspørsmål. Bedømmelseskomiteen for hans doktorgrad har også gitt uttrykk for at den føler seg trygg på at Jacobsen vil markere seg i den internasjonale akademiske diskusjon.

Vil fortsette å bygge
– Jeg er fremdeles i en slags granatsjokktilstand. Jeg mottok nyheten med en viss overraskelse: Den første tanken var at det er mange som fortjener denne prisen mer enn meg. Men naturligvis ble jeg glad også, glad for at noen setter pris på arbeidet jeg gjør, sier Jacobsen til På Høyden.

Han har ikke rukket å tenke så mye på hva prisen vil bety i praksis.

– Først og fremst er det en bekreftelse på at det kan være verdifullt å bygge videre i den retningen jeg har forsøkt å bygge. Å utvikle et slags teoretisk perspektiv på strafferetten, og importere kunnskap fra andre fagfelt, sier Jacobsen, som nettopp har startet i en stilling som postdoktor ved Det juridiske fakultet.

Får pris for biodrivstoff
– Det er en stor ære å motta denne prisen. Det er ikke noe konkluderende ved å få den, men det er givende å få en bekreftelse på at vi har gjort arbeid som blir funnet interessant, og som blir hedret på denne måten.

Det sier Mike Kleinert, forsker ved Kjemisk institutt og den andre mottakeren av Meltzerprisen 2008 for unge forskere.

I løpet av et vel to år langt postdoktorprosjekt har han utviklet en helt ny prosess som gir en bio-olje med vesentlig bedre kvalitet enn alle tidligere utviklede prosedyrer. Mike Kleinert anvendte sine kunnskaper om organiske reaksjoner til å utvikle et nytt ”solvolyse” konsept for ligning, en bipolymer som utgjør rundt 30 prosent av massen i trevirke. Solvolyse er en reaksjon i et reaktivt løsemiddel under økt temperatur og trykk som gir samtidig depolymerisering og hydrogenering av ligninet, og dermed et bio-oljeprodukt av høy kvalitet.

Slik heter det i presentasjonen fra Meltzerfondet. Om du vil vite mer om biooljeprosjektet til Kleinert, kan du lese om det i Hubro ved å følge denne lenken (pdf).

– Jeg ble veldig glad for denne anerkjennelsen. Det var overraskende bare å bli innstilt, sier Kleinert.

Mike Kleinert og Jørgen Jacobsen får 100.000 kroner hver i prispenger.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed