Her er Uglepris-vinnerne

Publisert:17. februar 2009Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Institutt for Biologi ble vinnerne av årets Uglepris for god studiekvalitet.

Det er fjerde år på rad at Universitetet deler ut Ugleprisen, og vinnerne av 100.000 kroner ble i år Biologisk dataanalyse og forsøksoppsett, et innføringsemne på mastergrad ved Institutt for Biologi.

– De får prisen fordi de viser at det er mulig å integrere forskning, utdanning og arbeidsliv. Undersøkelsene de gjør er også av samfunnsmessig interesse og bidrar til formidling av forskningsresultat, sa viserektor for utdanning, Berit Rokne Hanestad i sin tale på Muséplass 1.

Kan være forbilde
Studiet har hatt et samarbeid med Bergen kommune, og ifølge instituttet gjør dette at studentene ser en direkte relevans mellom forskning og arbeidsliv.

– Emnet er utarbeidet for biologistudiet, men både oppbygning og innhold kan danne utgangspunkt for lignende emner i forskjellige masterstudier, både ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og ved andre fagmiljø på universitetet, sa Hanestad.

Det var to grunner til at emnet kom i stand i utgangspunktet. For det første ble de fire biologiske instituttene slått sammen til ett i 2004. Alle hadde sitt eget innføringsemne, og disse måtte slåes sammen til ett felles. I tillegg ble det innført tidsfrist på masterstudiet, og Instituttet ønsket å rette fokuset mot oppstarten av masterprosjektet.

– Ingen sovepute
Professor Vigdis Lid Torsvik tok imot prisen på vegne av Instituttet. Hun sa at prisen er en anerkjennelse av den innsats instituttet gjør for å gi god undervisning.

– Den vil ikke være noen sovepute, men en inspirasjon og motivasjon for å arbeide for enda bedre kvalitet i undervisningen, sa hun.

Hun takket også Karin Pittman, som tok ansvar for fellesemnet BIO300 høsten 2006, og som også tok initiativet til samarbeidet med Bergen kommunes vann- og avløpsavdeling.

– Hun fikk dem interessert i et opplegg hvor studentene tok fatt i aktuelle problemstillinger knyttet til vannforurensning, badevannskvalitet, resipienter for avløpsvann, vannrenseanlegg fra husholdninger og så videre, forteller hun.

Går videre nasjonalt
Men også studentene har vært helt sentrale for videreutviklingen av emnet, sa Torsvik.

– De har gitt verdifulle innspill og forslag til forbedringer av emnet. Dette er et eksempel på hva god dialog og samhandling med studentene kan føre til, sa hun, før hun avsluttet:

– Nå blir det spennende å se hva som skjer nasjonalt.

BIO300 er nemlig også UiB sin kandidat for Utdanningskvalitetprisen, som blir delt ut av Kunnskapsdepartementet hvert år i oktober. Denne prisen er på en million kroner, og har tidligere blitt tildelt både Det juridiske fakultet og Det matematiske-naturvitenskapelige fakultet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed