Ugelvik Larsen mottok Kongens fortjenstmedalje

Publisert:22. januar 2009Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Professor emeritus Stein Ugelvik Larsen mottok Kongens fortjenstmedalje i gull torsdag ettermiddag.

Professor emeritus Ugelvik Larsen ved Institutt for sammenlignende politikk mottok torsdag ettermiddag Kongens fortjenstmedalje i gull. Medaljen fikk han for sitt mangfoldige og langvarige arbeid for demokrati, historiebevissthet, forsoning og forståelse både lokalt og internasjonalt. Assisterende fylkesmann i Hordaland, Rune Fjeld, sto for overrekkelsen på vegne av H.M. Kongen.

Det var en glad Ugelvik Larsen som mottok medaljen. Men selv om han pensjonerte seg 17. mars i fjor, og nå har mottatt Kongens fortjenstmedalje, har han ikke tenkt å legge inn årene.

– Det var veldig stas å motta medaljen. Denne dagen kommer jeg til å huske lenge. Men selv om jeg nå har mottatt medaljen har jeg ikke tenkt å gi meg enda, sier Ugelvik Larsen til På Høyden.

For tiden er han engasjert i et prosjekt om senvirkninger av rettsoppgjøret etter annen verdenskrig. Han har sammenlignet det norske oppgjøret med lignende oppgjør i andre land.

– Et brennende bål
Dekanus Alf Erling Risa ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ledet seremonien. Han fortalte at Ugelvik Larsen har vist en uvanlig stor arbeidsglede gjennom sine virksomheter.

– Han er et stort brennende bål. Som dekanus måtte jeg innta den tunge byrden å fortelle han at han var nødt til å gå av med pensjon da han fylte 70 år. Jeg kan love dere at denne beskjeden ikke ble godt mottatt, sa Risa litt spøkefullt.

Internasjonal kompetanse
Professor Emeritus Stein Ugelvik Larsen har gjennom en lang karriere vist et glødende engasjement for arbeid for demokrati, forsoning og forståelse for konflikter knyttet til totalitære ideologier. I en årrekke har han vært en aktiv ambassadør for norsk akademia, spesielt i Russland og Kina.

Gjennom sitt brede internasjonale nettverk har han bidratt til kunnskapsutveksling og dialog både internt i Europa og med tidligere diktaturer i Asia og Afrika. Han har blant annet vært opptatt av å formidle forskningsmetoder og kritisk tenkning til folk som har vært hemmet av sensur og kontroll.

Hans interesse- og kunnskapsfelt konsentrerer seg særlig om å forstå hvordan demokratier fungerer og skapes, og hvordan totalitære ideologier som fascismen og nazismen kunne få den utbredelse de fikk både i Norge, Europa og globalt.

Forsker på annen verdenskrig
Ugelvik Larsen har vært en pionér i arbeidet med å kartlegge forholdene til norske krigsbarn etter andre verdenskrig og har igangsatt et verdensomspennende prosjekt – War and Children Identity Project – med samme formål. Ved hjelp av kunnskap vil han fjerne tabuet som tynger disse uskyldige ofrene for kriger og skape forsoning.

De siste årene har Ugelvik Larsen også arbeidet for å forstå beveggrunnene til en gruppe som aktivt valgte nazismen: de norske frontkjemperne. Han var selv i Karelen og gravde opp lik og gjenstander etter frontkjemperne.

– Det var sterkt å se hvor mye identitet betyr for folk. Det var en enorm pågang fra frontkjempernes slektninger om å få kunnskap om sine avdøde forfedre, forteller Ugelvik Larsen.

Opptatt av lokal identitet
Ugelvik Larsen har også vært sterkt opptatt av sine ulike lokalmiljø og arbeidet for å skape lokale identiteter og tilknytning. Dette gjelder både den opprinnelige hjembyen, Ålesund, og hans ”nye” hjem – Fyllingsdalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed