Spis fisk - unngå astma

Publisert:9. oktober 2008Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Risikoen for å utvikle astma som voksen dobles dersom man aldri spiser fisk i barndommen.

Det er ikke bare dårlig luftkvalitet som øker risikoen for astma. Ny forskning fra UiB viser at utvikling av astma kan henge sammen med hvor mye fisk man spiser.

– I våre studier fordobles risikoen for å utvikle astma i voksen alder dersom en aldri spiser fisk i barndommen, sier Birger N. Lærum ved Institutt for Indremedisin.

Kan forebygge som voksen
Selv om man ikke har spist fisk i barndommen er det ikke for sent å forebygge i voksen alder. Forskningen viser at dersom man som voksen spiser fisk én gang i uken, reduseres risikoen for astma-symptomer.

– Men vi fant ikke at jo mer fisk en spiser, desto mer beskyttet blir man. Resultatet fra forskningen viser at så lenge man spiser en minimumsdose på en til to ganger uken er man beskyttet, forteller Lærum.

Dette er dokumentert i en artikkel i Birger N. Lærums doktorgradsprosjekt ved Seksjon for lungemedisin, UiB. Prosjektet inngår i en Nordisk studie; “Respiratory Health in Northern Europe (RHINE)”. Studien omfatter over 16000 kvinner og menn i alderen 23 til 54 år fra Reykjavik på Island, Bergen i Norge, Göteborg, Umeå og Uppsala i Sverige, Tartu i Estland og Århus i Danmark.

Fiskepinner hjelper ikke
Selv om fisk forebygger astma, slipper en ikke unna med fiskepinner.

– Annen forskning har vist at fiskepinner ikke har gunstig effekt mot astma. En tror det har noe med friteringen i omega 6-rik plantefett å gjøre. Hvis en får mer omega 6 enn omega 3-fettsyrer i kostholdet, vil ikke omega 3-syrene virke betennelseshemmende, forklarer Lærum. En av teoriene om hvorfor fisk er gunstig bygger at omega 3-syrene kan ha en betennelsesdempende effekt.

Usikkerhet om tran
Forskningsforsøket viste at de som ikke inntok tran og de som inntok daglig tran hadde en økt risiko for astma. Men om daglig inntak av tran øker risikoen gir ikke studien svar på.

– Forskningen ga ikke svar på om daglig inntak av tran virkelig gir økt risiko for astma, eller om det er slik at de som har fått astma ønsker å innta daglig tran med håp om bedre forløp av astmaen, sier Lærum.

Internasjonal forvirring om fiskespising
Lærum forteller at det også finnes internasjonale studier som viser at fiskespising ikke har noen effekt mot astma. Han mener at dette også kan ha sammenheng med hvor studiene ble utført. I Bergen, hvor befolkningen spiste mest fisk fra før, hadde økt fiskespising mindre effekt mot astma.  I Gøteborg hvor en generelt spiste lite fisk, hadde fiskespising mer effekt for å redusere astma.

– I vår multisenterstudie så vi at området man utfører en slik studie kan ha betydning for forskningsresultatene. Våre studier kan kanskje forklare noe av forvirringen rundt effekten av fiskespising og astma, sier Lærum.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed