– Sats på gode forelesere

Publisert:13. oktober 2008Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Gaute Velle er årets vinner av foreleserprisen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Han mener UiB bør satse mer på gode forelesere.

Førsteamanuensis Gaute Velle ved Bergen museum setter stor pris på foreleserprisen, men mener at UiB satser for lite på gode forelesninger.

Det er kjekt at alt arbeidet som ligger bak gode forelesninger blir lagt merke til. Forelesningsprisen er det eneste synlige beviset på at en er en god foreleser. Likevel synes jeg UiB bør satse mer på gode forelesninger, sier Velle.

Ønsker midler til forelesere
I dag er det publikasjonspoeng og studentgjennomstrømning som belønnes på instituttene. Velle ønsker et system som også belønner gode forelesninger, som tar tid og går utover egen forskning.

– Det er svært viktig for studentene å ha gode forelesere som vekker faglig entusiasme og nysgjerrighet. Og det er en god investering for instituttene siden færre studenter faller fra. Et konkret forslag er at universitetet bidrar med teknisk assistanse og midler for å motivere til både forskning og forelesning, sier Velle.

Lytt til studentene
Prisvinner Velle har forelest ved Institutt for biologi de siste fire årene. Han har bestemte meninger om hva som skal til for å lage en god forelesning.

– En foreleser må kunne faget sitt. Det er også viktig å treffe nivået som studentene befinner seg på. En bør legge til rette for at studentene er delaktige, og ikke bare mottar kunnskap på en passiv måte. Det bør brukes eksempler som kan relateres til det studentene allerede kan og har erfaring med. Dessuten synes jeg det er viktig å bruke evalueringsskjema på forelesninger og lytte til hva studentene har å si, forteller Velle.

Tilbake til forskningen
Nå skal Velle ta pause fra undervisning for en stund. Han skal tilbake til forskningen for å gjøre ferdig sitt postdoktorprosjekt innen klimahistorie. Velle sier han kommer til å savne kontakt med studentene.

– Som foreleser er det givende å få tilbakemelding på det en driver på med.  Studentene er flinke til å stille vanskelige spørsmål. Ingenting er mer tilfredsstillende enn å si ”Dette vet jeg ikke. Er det noen av dere som vet? Om ikke må vi finne ut av dette til neste gang”, forteller Velle.

Å vite hva en ikke vet
Like etter dagens prisutdeling skal Velle holde et populærvitenskapelig foredrag med tittelen ”En anerkjennelse av at visdom er å vite hva en ikke vet”

– Foredraget et er først og fremst rettet mot studenter. Jeg tar utgangspunkt i min egen progresjon fra mastergrad til postdoktor, og vil vise at forskningsresultater kan vise seg å være mer usikre jo mer data en skaffer seg, sier Velle

Utdelingen av foreleserprisen 2007/2008 finner sted i dag kl. 12 i vrimlearealet i første etasje i Realfagbygget.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed