Forteller historien om bergenske jøder

Publisert:23. september 2008Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

At Aslaug Blytt reddet jødiske flyktningbarn under krigen har ingen visst før nå. Per Kristian Sebak dokumenterer for første gang jødenes historie i Bergen.

Boken ”…vi blir neppe nogensinne mange her” handler om hvordan jødene ble behandlet i Bergen under annen verdenskrig.

Under boklanseringen trakk Sebak frem Aslaug Blytt som et eksempel på en ukjent heltinne fra Bergen. Blytt tok til seg mange jødiske flyktningbarn fra det krigsherjede Europa, som organisator av Nansenhjelpen. Hun både skjulte og smuglet barna til Sverige da nazistene invaderte Norge.

– Hva Aslaug Blytt gjorde for jødene i Bergen under annen verdenskrig har ikke vært nevnt med ett ord før nå. Vi må ikke la det bli slik at det om 20 til 30 år ikke finnes noen som vet hva Aslaug Blytt gjorde under krigen, fortalte Sabek.

Takknemlig
Under lanseringen takket Ruth Kaminka for utgivelsen av boken. Hun var en av Sebaks kilder til boken, og ble selv arrestert under krigen.

– Denne boken har gitt jødene i Bergen en verdighet, sa Kaminka.

Pionerarbeid
Sebak er den første som har intervjuet jøder som vokste opp i Bergen under annen verdenskrig. Han har også funnet arkivmateriale om personene.

– De muntlige kildene var helt essensielle for å få et komplett bilde av det som hadde skjedd. Historien om de jødiske flyktningene som kom til Bergen under annen verdenskrig har vært ukjent frem til nå. Det jeg fant var svært overraskende, sier Sebak. 

Jødenes innvandringshistorie
Første halvdel av boken handler om jødisk innvandring til Bergen fra 1851 til annen verdenskrig. 

– Dette er en viktig del av Bergens innvandringshistorie. Jødene representerer de første ikke-vestlige innvandrerne til Bergen. Det var en synlig gruppe, selv om de ikke var mange, og en ser mange paralleller til integreringsspørsmål i dag, sier stipendiat ved AHKR Per Kristian Sebak.

Boken er basert på Sebaks masteroppgave i historie ved UiB fra 2006.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed