Se kronprins Olav åpne UiB

Publisert:28. august 2008Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Åpningen av Universitetet i Bergen 30. august 1948 fikk ekstraordinær oppmerksomhet. Hilsener og gratulasjoner stilles nå ut for første gang. Se film fra åpningsdagen her.


I tillegg til kronprins Olav og kirkeminister Lars Moen, kom rektorer fra universiteter og høyskoler fra hele Norden for å markere den offisielle åpningen av Universitetet i Bergen 30. august 1948. Hilsener, gratulasjoner, fotografier og filmsnutter fra den store dagen blir nå stilt ut på Bibliotek for humaniora 2. september, fra klokken 11.00

– En rekke gjenstander i utstillingen har aldri vært vist før. Blant annet har UiB-arkivet funnet en filmrull fra åpningen som nå er fremkalt i England. Denne vises på utstillingen for første gang. Her kan vi blant annet se Kronprins Olav når han åpner universitetet, den akademiske prosesjonen, samt scener fra den første immatrikuleringen, sier førstekonsulent ved Griegakademiet Joachim Hvoslef Krüger.

Han har sammen med avdelingsingeniør Pedro Vasquez ved Avdeling for spesialsamlinger satt sammen jubileumsutstillingen.

Lang akademisk tradisjon
UiB blir ofte ansett som et ungt universitet. Men alle hilsener fra de fremmøtte viser at det lenge hadde vært påtenkt.

– Universitetet i Bergen var et resultat av 80 års arbeid som sprang ut fra Bergen Museum. Bergen museum hadde flere avdelinger og professorer som utdannet studenter. Særlig realfagene og medisin hadde sterke miljøer. Men studentene måtte likevel eksamineres ved Universitetet i Oslo, forteller Hvoslef Krüger.

Nordisk begeistring

Krüger tror at årsaken til den store oppmerksomheten som åpningen fikk, skyldes en viss nordisk og norsk stolthet.

– Universitetet i Bergen er det er det første universitetet som er opprettet av norske myndigheter. Det er også det første universitetet som er opprettet i Norden etter annen verdenskrig.

Ekte bergensfest
Åpningen av Universitetet i Bergen fikk mye oppmerksomhet i norsk presse.

– Blant annet var det en del skriverier i avisene om kirkeminister Moens insistering på at åpningsfesten skulle foregå i mer nøkterne former. Han mente at festdeltakerne skulle ha på seg hverdagsdress og drikke fruktchampagne. Statsministeren lekket Moens planer til Bergen kommune, som satte foten ned. Bergenserne ville heller har fest på ekte bergensvis, noe som de fikk, sier Hvoslef Krüger.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed