– På høyde med operaen i Oslo

Publisert:21. mai 2008Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

– Japanhagen på Milde er den fineste japanske hagen utenfor Japan. Den er på høyde med operabygget i Oslo og kommer til å bli et symbol både for Bergen og Norge, sa Japans ambassadør da han åpnet hagen i tirsdag.

I sin hilsningstale uttrykte Japans ambassadør i Norge Hisao Yamaguchi sin begeistring for den nye Japanhagen i Botanisk hage på Milde.

Med den nye japanhagen presenters en tusenårig japansk hagetradisjon, noe som bidrar til økt kunnskap om japansk kultur og hagebruk. På tirsdag var det åpningsseremoni i Arboretet på Milde, hvor rundt 130 gjester var inviterte, deriblant mange japanere.

Symbol for vennskap
Arbeidet med hagen har pågått siden 2005, som en del av markering av 100-års jubileet for Norges selvstendighet. Japan var et av de første landene som anerkjente Norge som selvstendig nasjon.

– Japanhagen har blitt utrolig flott. Jeg gleder meg til å komme tilbake for se på plantene i mer detalj. Hagen er et symbol på vennskapet mellom Japan og Norge, og representerer et solid akademisk forskningssamarbeid, hvor man har benyttet alle japanske tradisjoner, sa prorektor Anne Gro Vea Salvanes i sin tale.

Den kjente japanske landskapsarkitekten Harauto Kobayashi, som har tegnet planen for hagen var til stede. Han viste gjestene rundt i hagen etter åpningsseremonien, og fremhevet hvor fint de japanske elementene ble integrert i det norske landskapet.

– Ideen bak parken er å utrykke vennskap og fred. Hagen skal ikke gi inntrykk av å være en kopi av en japansk hage, men utrykke selve ideen om en vennskapshage. Den skal også utrykke et ønske om økologisk bærekraft og en videreføring av naturens ønsker, sa Kobayashi med særlig henvisning til våtmarksområdene i parken.

Realiseringen av hagen har vært mulig gjennom donasjon fra det japanske EXPO-fondet, Trond Mohn og UiB.

Økende Japaninteresse på UiB
I følge fagkoordinator på japansk, Benedicte Mosby Irgens er interessen for japansk språk og kultur økende.

– UiB har tilbudt japansk siden 1986. De første ti til femten årene hadde hvert kull omtrent 10 til 15 studenter. Men etter Kvalitetsreformen har det skjedd en markant økning i antall studenter. Hvert kull består nå av ca 50 studenter, sier Mosby Irgens.

UiB har også utvekslingsprogram med syv japanske universitet. Fagkoordinatoren fremholder viktigheten av utveksling når man skal lære seg språket og kulturen ordentlig.

– Japanere er veldig begeistret for utlendinger som kan språket, og tar imot dem med glede. Dermed blir det også mye lettere å knytte kontakter, noe som i Japan anses som viktig, sier Mosby Irgens.

Hun mener den økende interessen for Japan blant annet kan forklares med internett.

– Japan har blitt et tastetrykk unna, og mange har dermed blitt kjent med japansk musikk og populærkultur, sier hun. 

Dessuten mener Mosby Irgens at Japaninteressen også styrkes som en konsekvens av en generell interesseøkning for Øst-Asia og Kina.

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed