Det blir Georg Johannesens plass

Publisert:6. mai 2008Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

- Dette føles kjempekjekt, sier Kristoffer Jul-Larsen, initiativtaker til navnegivingen av plassen bak Studentsenteret. Neste uke er den offisielle åpningen av plassen og det nye Studentsenteret.

I fjor høst startet Kristoffer Jul-Larsen og medstudent Trygve Svensson en underskriftskampanje for å oppkalle plassen bak Studentsenteret etter den hardtslående retorikeren Georg Johannesen. Hele 212 personer gav signaturen sin til støtte for saken.

Universitetsledelsen omfavnet engasjementet, og torsdag 15. mai åpnes den nye plassen av forfatter Einar Økland.

- All ære til universitetsledelsen som tok forespørselen på strak arm og fikk navnet klart til den offisielle åpningen av Studentsenteret, sier Kristoffer Jul-Larsen begeistret.

En plass for diskusjon
Georg Johannesen var professor i retorikk ved UiB, og skrev flere romaner, skuespill og poesisamlinger, i tillegg til faglitteratur og esseys. Jul-Larsen mener Johannesens tyngde ikke har kommet godt nok fram i norsk offentlighet.

- Hans tekstproduksjon og virke er noe av det viktigste som har kommet fra universitetsmiljøet etter krigen, vil jeg påstå. Å kalle opp et bygg eller en gate etter Johannesen ville blitt en feil markering. En plass er derimot et sted hvor folk tradisjonelt har møttes for å diskutere. Det passer derfor fint, fremholder Jul-Larsen.

Skal inspirere studenter
Nettopp diskusjonen var viktig for Georg Johannesen. Han fokuserte på retorikken som et fagkritisk verktøy, og var derfor en viktig tenker.

- Johannesen ønsket å kaste et nytt lys over problemstillingene, og mente at måten vi stiller spørsmålene på kan begrense de svarene vi får. Forhåpentligvis vil hans navn minne studentene om å stille spørsmål ved de sannhetene de blir presentert for på forelesningene, sier Jul-Larsen.

Han skal holde et innlegg under åpningen, som finner sted torsdag 15. mai klokken 17.00 etter den offisielle åpningen av Studentsenteret.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed