Fortjenstfullt ektepar

Publisert:7. februar 2008Oppdatert:2. oktober 2013, 11:18

Knut Fægris hus var så fullt som det kunne bli da professorene Randi og Gunnar Håland mottok Kongens fortjenstmedalje i gull onsdag ettermiddag.

 

– Oppdraget mitt er spesielt siden dere som ektefeller ved samme anledning tildeles Kongens fortjenestemedalje i gull. Så vidt jeg vet, er det første gang det skjer, opplyste assisterende fylkesmann Rune Fjeld, som overrakte medaljene.

Randi Håland ble professor i Afrikas og Midt-Østens arkeologi i 1988, samme år som ektemannen Gunnar ble professor i sosialantropologi. Dette var det eneste professoratet i Norge i ikke-europeisk arkeologi den gangen. Håland har arbeidet hardt for å utvikle og posisjonere og styrke statusen til afrikansk arkeologi og afrikanske arkeologer. Spesielt har hun forsket på hva oppdagelsen av jernmalm og kunsten å utvinne jern har hatt å si for matproduksjon og framveksten av jordbrukssamfunn.

– Du har hatt ikke mindre enn 30 feltoppdrag i en rekke land, og tilbrakt nær 10 år i felt. Jeg vet ikke helt hva Gunnar Håland sier til det, men han har vel vært ute og reist, han også, smilte Fjeld.

Gunnar Håland har arbeidet med kulturforståelse og utviklingsforskning gjennom hele sin karriere. I tillegg til sitt akademiske engasjement, har han arbeidet med praktiske utviklingsspørsmål i en rekke internasjonale organisasjoner.

Bygget opp utviklingsforskning ved UiB
I sin hilsen til ekteparet la rektor Sigmund Grønmo vekt på deres bidrag til å bygge opp utviklingsforskning som satsingsfelt ved UiB.

– Det har dere bidratt til gjennom forskning, veiledning av studenter og formidling, men ikke minst deres store evne til relasjonsbygging. Samtidig står dere grunnfestet i de akademiske verdier, sa han.

Randi og Gunnar Håland mottok også en hjertelig gratulasjon fra professor emeritus Fredrik Barth, som de begge har samarbeidet med etter at Gunnar Håland ble student i sosialantropologi under Barths veiledning.

– Gunnar kom til meg som student den gangen da vi egentlig ikke hadde andre studenter, så det var ikke til å unngå at han ruvet i miljøet den gang – og siden har han fortsatt å ruve, sa Barth.

– Jeg vet ingen som har større evne enn Gunnar til å plukke opp småting i felten som det er noe spesielt ved, bygge opp et teoretisk rammeverk rundt dem og bruke dem som indikasjoner på større og mer generelle fenomen.

Visedekan ved Det humanistiske fakultet, Hans Knut Sveen, påpekte at Randi og Gunnar Håland representerer samarbeid mellom humanvitenskap og samfunnsvitenskap på sitt beste.

– Dere er det tverrfakultære ektepar som symboliserer rollen humaniora og samfunnsvitenskap skal spille i samfunnet.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed