Filmpris til UiB-prosjekt

Publisert:5. desember 2007Oppdatert:9. september 2013, 16:51

Filmen ”Making Rain – Shona People of Mozambique” ble tildelt Special Jury Commendation ved den Internasjonale festivalen for dokumentarfilm og visuell antropologi, Astra Film Festival i Sibiu i Romania. Festivalen arrangeres for 9. gang og er en av de største av sitt slag i Europa.

Filmen ”Making Rain – Shona People of Mozambique” ble tildelt Special Jury Commendation ved den Internasjonale festivalen for dokumentarfilm og visuell antropologi, Astra Film Festival i Sibiu i Romania. Festivalen arrangeres for 9. gang og er en av de største av sitt slag i Europa.

”Making Rain” er laget av antropologene Frode Storaas ved Bergen Museum og hans kollega Liivo Niglas fra Universitetet i Tartu i Estland. Opptakene ble gjort som en del av prosjektet ”Archaeological Research and Cultural Heritage Management”, et NORAD finansiert prosjekt ledet av arkeolog Tore Sætersdal ved Unifob Global i samarbeide med Mosambiks Riksantikvar.

Filmen tar for seg forhold som lokal politikk, kjønnskamp, religion og ritual med utgangspunkt i Manica provinsen i Mosambik. Bildene rammes inn av naturen og det lokale landskapets uendelige merkesteder. Filmen setter søkelys på respekten for, og viktigheten av, materiell og ikke-materiell kulturarv.

Handlingen følger en mannlig høvding og en kvinnelig åndelig leder som er ansvarlig for et av rainmaking-ritualene. De står oppe i en historisk konflikt mellom to familier som strekker seg langt tilbake. Situasjonen er ikke utypisk, men viser hvordan kjønns- og makt- strukturer kan komme til uttrykk lokalt i et afrikansk samfunn. Filmen viser hvor viktige ritualene er for menneskene og hvordan tradisjoner rundt forfedrekult lever videre sammen med senere innflytelse fra kristen misjon.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed