Filmpris til UiB-prosjekt

Publisert:5. desember 2007Oppdatert:9. september 2013, 16:51

Filmen ”Making Rain – Shona People of Mozambique” ble tildelt Special Jury Commendation ved den Internasjonale festivalen for dokumentarfilm og visuell antropologi, Astra Film Festival i Sibiu i Romania. Festivalen arrangeres for 9. gang og er en av de største av sitt slag i Europa.

Filmen ”Making Rain – Shona People of Mozambique” ble tildelt Special Jury Commendation ved den Internasjonale festivalen for dokumentarfilm og visuell antropologi, Astra Film Festival i Sibiu i Romania. Festivalen arrangeres for 9. gang og er en av de største av sitt slag i Europa.

”Making Rain” er laget av antropologene Frode Storaas ved Bergen Museum og hans kollega Liivo Niglas fra Universitetet i Tartu i Estland. Opptakene ble gjort som en del av prosjektet ”Archaeological Research and Cultural Heritage Management”, et NORAD finansiert prosjekt ledet av arkeolog Tore Sætersdal ved Unifob Global i samarbeide med Mosambiks Riksantikvar.

Filmen tar for seg forhold som lokal politikk, kjønnskamp, religion og ritual med utgangspunkt i Manica provinsen i Mosambik. Bildene rammes inn av naturen og det lokale landskapets uendelige merkesteder. Filmen setter søkelys på respekten for, og viktigheten av, materiell og ikke-materiell kulturarv.

Handlingen følger en mannlig høvding og en kvinnelig åndelig leder som er ansvarlig for et av rainmaking-ritualene. De står oppe i en historisk konflikt mellom to familier som strekker seg langt tilbake. Situasjonen er ikke utypisk, men viser hvordan kjønns- og makt- strukturer kan komme til uttrykk lokalt i et afrikansk samfunn. Filmen viser hvor viktige ritualene er for menneskene og hvordan tradisjoner rundt forfedrekult lever videre sammen med senere innflytelse fra kristen misjon.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed