Ny kunst i nytt inngangsparti

Publisert:4. oktober 2007Oppdatert:2. oktober 2013, 10:03

Torsdag ble et bestillingsverk på fire ferske malerier av Rune J. Svendsen avduket i det nye inngangspartiet på Institutt for økonomi. Samme dag fikk instituttet tillatelse til å bygge om fasaden på den utvendige delen av inngangspartiet.

– Når det nye inngangspartiet er klart utvendig, vil de nye kunstverkene ønske de ansatte velkommen på jobb. Bildene gir assosiasjoner til produksjonsliv og mennesker i bevegelse, så jeg synes de gjør seg godt på et institutt som dette, sier instituttleder Espen Bratberg.

Åpne assosiasjoner
Den nye kunsten er en serie på fire store malerier med felles tema og linjer. Alle avbilder en hånd og noen tannhjul over en blå bunn med gul horisont. Responsen etter avdukningen var svært god og kunstneren kan puste lettet ut.

– Jeg har forsøkt å spille på noe symbolsterkt som kan åpne for et mangfold av assosiasjoner. Jeg fryktet først at grepet kunne føre til like og enkle fortolkninger, men tilbakemeldingen viser heldigvis det motsatte. Personer har knyttet alt fra feite damelår og ballett til en som driver med ”earth scrolling” med jordkloden til disse bildene, sier Rune J. Svendsen.

Kunstneren har jobbet tett med instituttet under hele prosessen og samarbeidet skal ha fungert svært godt.

– Instituttet har gitt meg stor tillit og jeg har hatt fått relativt fritt spillerom. Jeg har hatt kontakt med ledelsen hele veien og det har gjort prosessen enklere for meg. Ved å få direkte respons underveis, vet jeg i alle fall at de er fornøyd og jeg slipper å bekymre meg for noe annet, sier kunstneren.

Rune J. Svendsen er selvlært og har jobbet som kunstner siden 1995. Han er vant til å jobbe opp mot store flater og var blant de aktive forkjemperne for å opprette lovlige grafittivegger i Bergen. I tillegg til en omfattende fri produksjon, har kunstneren tidligere tatt på seg oppdrag fra blant annet DNS, Ullevål Sykehus og Brann Bataljonen.

Klart for nytt inngangsparti utvendig
Etter tre år med kontinuerlig bygningsarbeid inne på Institutt for økonomi, gjenstår det bare å omforme det nye inngangspartiet utvendig, før instituttet endrer adresse fra Herman Fossgate til Fosswinckelsgate. Arbeidet med det utvendige inngangspartiet har stått stille lenge, siden kommunen først ikke ville gi byggetillatelse.

– Vi fikk først avslag på søknaden om byggetillatelse, da huset er et verneverdig arkitektonisk uttrykk for japansk brutalisme. Vi klagd inn vedtaket til kommunen og i dag klokka 11 fikk vi beskjed om at de har snudd og at vi likevel kan foreta endringer. Vi regner med at arbeidet vil ta rundt fire måneder, sier overingeniør ved eiendomsavdelingen, Hasse Krantz.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed