Superdatamaskin til UiB

Publisert:18. juni 2007Oppdatert:2. oktober 2013, 10:03

Til høsten får mat.nat-miljøene en av Europas kraftigste regnemaskiner. Den kan foreta beregninger med over 5500 regneenheter.

Prislappen på maskinen er hemmelig, men både Forskningsrådet, Unifob og Havforskningsinstituttet er med på spleiselaget. Nå rydder de plass på Bergen senter for beregningsvitenskap, hvor den ti meter lange maskinen skal installeres.

Cray XT4 har en toppytelse på mer enn 50 teraflops. Det betyr at den kan gjøre 50.000.000.000.000 beregninger per sekund.

– Matematiske modellering blir stadig viktigere innenfor en rekke områder som marine fag, biologi, klimamodellering, kjemi, fysikk og geovitenskap. Maskinen vil bety mye for mange, skape større interaksjon med ekspertene på beregningsvitenskap og gi et skikkelig løft til forskningen, sier Hans-Petter Sejrup, dekan på det matematisk-naturvitenskaplige fakultet.

Han var med i den lille delegasjonen som mandag 18. juni inntok universitetsdirektørens kontor for å signere kontrakten med Cray INC. I front gikk professor Petter E. Bjørstad, som leder Bergen senter for beregningsvitenskap.  

– Maskinen vil øke regnekraften som er tilgjengelig for brede forskergrupper med en faktor 100 og den vil muligjøre langt finere modeller og mer omfattende beregninger, presiserer  Bjørstad.

Han forteller beregningstjenestene vil bli tilbudt forskere ved alle de norske universitetene, samt til forskningsinstitutter og industri. Den nye supermaskinen skal også brukes i EU-prosjekter og bidra til internasjonalt forskersamarbeid. 

 

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed