Nye 50 millioner fra Mohn

Publisert:12. mars 2007Oppdatert:2. oktober 2013, 09:26

Trond Mohn og Frank Mohn AS gir 50 millioner kroner mer til forskning ved UiB. Dette ble kunngjort sist torsdag, på selveste Meltzermiddagen.

Mohn selv var til stede på middagen, der gaven ble kunngjort i en tale av forretningsfører for Bergens medisinske forskningsstiftelse, Kåre Rommetveit. Det er nettopp denne stiftelsen som mottar den generøse gaven fra Mohn.

– Det er også midler fra Mohn-familien gjennom Frank Mohn AS som først og fremst har bidratt til oppbygningen av dette fondet, sier Rommetveit til På Høyden.

Det var etter at årsregnskapet ble gjort, at styret i Frank Mohn AS vedtok å gi 50 millioner kroner av overskuddet til stiftelsen. I tillegg til dette kommer ytterligere 12,5 millioner kroner i form av statlige gaveforsterkningsmidler. Til sammen øker dermed stiftelsens forvaltningskapital med 62,5 millioner kroner. Det er ikke knyttet noen bindinger til denne gaven. Forretningsfører Rommetveit kan heller ikke si noe konkret om hvordan midlene vil bli brukt ennå.

Norges største private giver til forskning
– Vi har knapt rukket å registrere at pengene har kommet inn på konto, sier han med et smil. Fondsstyret skal nå diskutere dette nærmere. Gaven innebærer nemlig en betydelig forsterkning av forvaltningskapitalen: Totalt er det nå på nærmere 270 millioner kroner. En fjerdedel av dette ble altså overrukket i forrige uke, og det vil vel monne?

– Det har monnet allerede, understreker Rommetveit. Sammen med Bergens forskningsstiftelse, den andre stiftelsen som er tuftet på gaver fra Mohn-familien, dreier det seg om verdier på 635 millioner kroner som har kommet Universitetet i Bergen til gode gjennom gaver, gaveforsterkningsmidler, og avkastning.

– Det føyer seg jo inn i en rekke donasjoner fra Trond Mohn og Frank Mohn AS, som gjør Mohn-familien til den klart største private bidragsyter til forskning i Norge, uten sammenlikning, sier Rommetveit.

En milliard i fondsmidler
Til sammen vil de to stiftelsene etter hvert være i stand til å yte rundt 30 millioner kroner i støtte årlig til forskning. Og sammen med L. Meltzers høyskolefond, som nå har en forvaltningskapital på ca. 370 millioner kroner, er Universitetet i Bergen involvert i forvaltningen av fondsmidler til godt over én milliard kroner.

– Dette er helt enestående. Og det er svært positivt for forskningsmiljøene i Bergen, understreker Rommetveit.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed